De Hogeschool Leiden Effie

Dat de war for talent al in de collegebanken plaatsvindt, is weer eens bevestigd tijdens de ‘Hogeschool Leiden Effies’. Een ‘wedstrijd’ van de Hogeschool Leiden en VIA waar ruim 330 eerstejaarsstudenten van de opleiding Commerciële economie acht weken lang aan hebben meegedaan. Met de Hogeschool Leiden Effies willen we studenten kennis laten maken met de praktijk. Karen de Loos, zelfstandig marketing- en communicatieadviseur en voorzitter van de Effie-jury voor korte gedragscampagnes, blikt samen met vijf aanstormende talenten terug op een spannende finaledag.

Compleet weggeblazen door al het talent

Acht weken lang werkten maar liefst 70 projectgroepen aan een fictieve campagne voor een bestaand merk. De drie meest opvallende campagnes gingen door naar de finale op donderdag 15 april, waar zij voor de jury bestaande uit Kim Zoon (winnaar zilveren Effie 2020), Felicia Wijnveen (Talent – VIA) en mijzelf, hun case presenteerden. We werden compleet weggeblazen door de creatieve invulling en het enthousiasme van de drie teams, maar aan de hand van de Effie-criteria werd uiteindelijk de campagne voor de Krekerij van Louise (17), Gino (21), Pieter (18), Floris (20) en Tim (19) de grote winnaar.

Karen: Allereerst gefeliciteerd met het winnen van de ‘Hogeschool Leiden Effie’! Kunnen jullie in het kort het concept van jullie campagne voor de lezers toelichten?

Louise: Onze opdracht was om een campagne te ontwikkelen voor de Krekerij, een jong voedselbedrijf van Nederlandse bodem, dat lekkere, voedzame en verantwoorde producten op basis van krekels en sprinkhanen maakt. Ons concept is geïnspireerd door hun tagline #JoinTheKrekelution, die ze gebruiken om de drempel voor het eten van insecten te verlagen. Met onze tweezijdige strategie willen we mensen het gevoel geven dat dit het voedselsysteem van de toekomst is. Om dit te bereiken bevat ons concept een uiting voor DOOH, en gaan we workshops op middelbare scholen en een foodtruckfestival organiseren. Verder hebben we een video- en een online concept bedacht die de naamsbekendheid en zichtbaarheid van de Krekerij moeten vergroten.

Karen: Welk onderdeel van het project was voor jullie het leukst om aan te werken?  

Tim: Ik vond het heel leuk dat we onze eigen marketingcommunicatie-uitingen hebben bedacht en zelf ook hebben ontwikkeld. Hierbij konden wij onze geleerde Photoshop- en social media skills supergoed toepassen! En de campagnevideo die we hebben bedacht, hebben we ook zelf in Rotterdam gefilmd. 
Gino: Het was ontzettend leuk maar ook erg leerzaam dat we alles zelf hebben gedaan. Iets wat meer uit nood geboren was omdat we met een relatief klein budget moesten werken. 

Karen: Als je nu terugkijkt op het project, is er dan iets wat je toch liever anders had aangepakt?

Floris: Als er iets zou zijn wat ik zou willen verbeteren is dat de uitwerking van onze doelgroep. De campagne was nu misschien iets te veel gericht op een jonge doelgroep. De reden hiervoor was dat dit de generatie zou zijn die in de toekomst het verschil maakt! 

Tim: Ik zou op dit moment niets aan onze aanpak en ons team veranderen. Deze periode verliep echt top! Never change a winning team! 

Karen: Waar zijn jullie het meest trots op?

Louise: Het eindresultaat dat wij als groep hebben neergezet. We gaven elkaar uitdaging, verbeterpunten en motivatie. Dit alles versterkte de samenwerking en natuurlijk de drang om te winnen! 

Pieter: Net als Louise ben ik vooral trots op de wijze waarop we als groep hebben samengewerkt. Alles wat we deden, deden we grotendeels samen.

Floris: Ik ben vooral trots op het eindproduct. Vanaf het begin van het blok was ons doel om de competitie te winnen. Door deze instelling hebben we het project niet als schoolopdracht gezien, maar echt als uitdaging. We hebben samen een heel sterk product weten neer te zetten. 

Tim: Ik sluit mij volledig aan bij de rest. We hebben als team een geweldig project neergezet waar we allemaal trots op kunnen zijn. Ons doel was vanaf de eerste meeting al om het beste marketingcommunicatieconcept van het eerste jaar te maken. En dat is gelukt!

Karen: Dit is pas het eerste jaar van de opleiding, hebben jullie al enig idee wat jullie straks na de studie willen gaan doen?

Louise: Dat is een goede vraag, voorlopig ben ik nog niet uitgeleerd. Ik ben iemand die graag de leiding neemt en hier wil ik mij ook verder in gaan ontwikkelen. Mijn hoofddoel is om later in ons familiebedrijf terecht te komen. Dit geeft mij de motivatie om hard te werken en het beste in mezelf en anderen naar boven te halen, wat in dit project zeker is gelukt! 

Gino: Na mijn studie wil ik gaan werken in de marketingsector, maar ik ben niet van plan dit heel lang te doen. Het gaat mij eerst puur om het geld verdienen en sparen om daarna te investeren in mijn droom: een eigen marketingbedrijf beginnen dat bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Pieter: Op dit moment weet ik nog niet heel goed wat ik na mijn studie wil gaan doen. Ik gok iets in de marketingsector of anders iets op het gebied van vormgeving. Eerst in loondienst, maar het liefst begin ik zo snel mogelijk mijn eigen bedrijf.

Floris: Dat vind ik een lastige vraag. Ik vond bij dit project het marketingcommunicatiedeel erg leuk. Het liefst richt ik mijn eigen bedrijf op, maar het lijkt me net zo leuk om bij een reclamebureau te werken. 

Tim: Ik zie mij later wel echt de marketingkant opgaan of bij een reclamebureau werken! Dus mocht iemand nog op zoek zijn naar een gedreven stagiair, ik zoek nog een stageplek! Bent u eigenaar van een bedrijf of kent u een mooi marketingbedrijf dat op zoek is naar gemotiveerde stagiaires? Stuur mij dan een berichtje via mijn LinkedIn-pagina!

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events!