Even voorstellen: Ruben Sondaar, de nieuwe voorzitter van de Taskforce Creative.io

Op 1 september heeft Ruben Sondaar, Sales Director Benelux bij Cavai, het voorzitterschap overgenomen van Hans van Avendonk. VIA ging in gesprek met Ruben om te ontdekken waarom hij de nieuwe voorzitter wilde worden van de Taskforce Creative.io.

Ruben heeft ruim twaalf jaar ervaring in de media. Hij heeft zich ontwikkeld tot een digitale programmatic specialist in diverse commerciële en strategische rollen bij onder andere DPG, Lemz, Yieldr en SpotX. Hij heeft altijd een voorliefde gehad voor het snijvlak van data en techniek aan de ene kant, en creativiteit en de merkboodschap aan de andere kant. Dat komt nu ook tot uiting in zijn rol als Sales Director Benelux bij Cavai, een creatief platform voor conversational ads.

Ruben, ten eerste willen wij je feliciteren met je nieuwe voorzitterschap van de Taskforce Creative.io! Wil je, voor we je inhoudelijke vragen stellen, misschien eerst iets over jezelf vertellen voor degenen die jou nog niet kennen?

Dank je wel! En ja, zeker. De rode draad in mijn professionele leven is vernieuwing, innovatie en creativiteit. Mijn missie is om steeds iets meer te leren over wat het beste werkt: wat de beste aflevermethode is voor welke boodschap. Deze missie/passie vertaalt zich in muziek, film en toneel, maar ook zeker in advertising en marketing. Als persoon focus ik me vooral op mensen. Ik ben op mijn gemak als ik mensen bij elkaar breng en we samen tot iets moois komen.

Hoe zie jij de toekomst van waar we met Creative.io op inspelen, de combinatie tussen creatie, data en techniek?

Creativiteit heeft de afgelopen tien jaar te weinig aandacht, energie en funding gekregen vanuit de digitale industrie. De komende jaren wordt hier een inhaalslag op gemaakt. De markt realiseert zich (weer) dat het verschil gemaakt gaat worden op het gebied van creativiteit. We kunnen dus meer investeringen in creative tech en creative startups verwachten. Deze extra aandacht uit zich ook in de vorm van deze taskforce.

Kun je ons vertellen welke rol de taskforce speelt – met jou als nieuwe voorzitter – bij het duiden van mogelijkheden en innovaties?

De taskforce heeft als doel de creatieve en digitale werelden dichter bij elkaar te brengen. Dat gaan we doen door over creative tech en creative data te praten en schrijven. Dat is belangrijk omdat het invloed heeft op ons gezamenlijke doel: effectieve campagnes neerzetten voor de adverteerder.

Zou je ons kunnen vertellen waarom het volgens jou zo belangrijk is dat deze taskforce bestaat?

De taskforce heeft bestaansrecht zolang het gebruik van creative tech en creative data nog niet volledig is ingeburgerd. Om dit te bereiken moeten de creatieve en digitale industrie samen leren van de nieuwste innovaties. Dat zal zich manifesteren in kennisdeling, creative-techoverzichten, marktbenchmarks en workshops. Zodra techniek standaard wordt ingezet voor creatieve productie en data standaard wordt gebruikt om meer inzichten te vergaren over creatieve impact, zit wat mij betreft onze taak er op.

Wij zijn natuurlijk heel erg benieuwd naar wat de Taskforce gaat leveren. Kun je misschien al een tipje van de sluier oplichten van de eerste deliverables die dit jaar nog gaan komen? En zo ja, waarom hebben jullie deze opgepakt? Op welke wijze zullen ze de sector gaan helpen?

Dit jaar leveren we een blogpost met quotes uit het werkveld over dit onderwerp. Zie het als een soort nulmeting. Het komende jaar geven we aandacht aan de thema’s creative tech en creative data.

Denk bij creative data vooral aan de vraag: Hoe kunnen we data en AI inzetten om meer te leren over de impact van onze creaties en ons te assisteren in de productie? Dit gebeurt nog veel te weinig. Data heeft vaak een slechte reputatie, omdat data nog wordt gezien als een veroorzaker van inferieure inzichten. In werkelijkheid komt het hogere ware inzicht voort uit een juiste interpretatie van de data en variabelen samen. Het is belangrijk om deze skills te oefenen en data meer te zien als een vriend dan als een vijand.

Creative tech gaat meer over het geven van een inkijk in beschikbare tooling, maar ook over bredere technologische innovaties, zoals AR en VR, en wat die betekenen voor creativiteit en hoe we naar de wereld kijken. Creative tools bereiken lang niet altijd de meest getalenteerde creatieven en andersom. Door over mogelijkheden te schrijven en praten, willen we deze werelden dichter bij elkaar brengen. De bredere onderwerpen AR en VR klinken soms nog wat zweverig, terwijl de omarming ervan veel dichterbij is dan we denken. Daarom is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden. Wat kan er vandaag? En wat kan er morgen?

 


 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events!