“Talent is absoluut te vinden, ze zijn er, maar jij spreekt ze momenteel niet aan”


Aiman Hassani (33) is filmmaker, changemaker en voorvechter voor diversiteit in film & TV. Daarnaast is hij werkzaam bij wedowe, een stichting met de missie om mensen in beweging te brengen om zichzelf te ontwikkelen en hun omgeving een stukje mooier te maken. Eén van de programma’s van wedowe is PlusWhat, een talentontwikkelingstraject voor jongeren die geen aansluiting vinden bij bestaande opleidingen of banen. VIA sprak Aiman over zijn drijfveren, het PlusWhat programma en zijn toekomstplannen.

Aiman Hassani


Hoi Aiman, waarom is het zo belangrijk dat jongeren de kans krijgen om zich te ontwikkelen?
Ik vind het bijvoorbeeld heel tof dat ik vroeger zwemles kreeg op de basisschool. Als er twee dingen zijn die je namelijk in Nederland moet kunnen, zijn het zwemmen en fietsen. Maar qua extra curriculaire activiteiten op school was dat het dan ook wel. Voor veel ouders is het buitenschoolse aanbod niet te betalen en zijn ze niet op de hoogte van de mogelijkheden voor financiële ondersteuning. Hierdoor ontstaat er een kloof tussen jongeren mét en zonder kansen.

Zelf ben ik tweetalig opgevoed en voelde me een buitenstaander waardoor ik geïsoleerd raakte. Ik kreeg een kans door mee te mogen doen aan een talententraject. DIt heeft mij in een positieve opwaartse spiraal gebracht. Hierdoor weet ik hoe belangrijk het is om een zetje in de goede richting te krijgen. Ik geloof dat er heel veel creatieve jongeren zijn die nooit zouden worden aangenomen bij een kunstvakopleiding, omdat er bijvoorbeeld verwacht wordt dat je al een uitgebreid portfolio hebt. Zelf had ik op die leeftijd echt geen idee. Dat is hetzelfde als wat er nu in het werkveld gebeurt. Als je geen ervaring kunt opdoen om stage te lopen, hoe ga je dan bij een media of creatief bureau als junior aan de slag?

Wat doet PlusWhat om deze jongeren verder te helpen?
Ons traject is een plek waar jongeren kunnen inhalen wat ze gemist hebben en mogelijk aansluiting kunnen vinden bij organisaties en scholen waar hun hart ligt. In het PlusWhat Program krijgen ze elke week een échte opdracht voor een échte opdrachtgever. Dat werkt een stuk motiverender dan weten dat je iets maakt waar nooit wat mee gedaan wordt. De jongeren worden professioneel begeleid en kunnen het werk wat ze maken direct gebruiken in hun portfolio. Ze krijgen feedback, kunnen hun netwerk vergroten en leren hoe het is om onder een bepaalde druk te werken. 

Deze talenten weten jou te vinden terwijl een veelgehoorde zin binnen de industrie is dat divers talent onvindbaar is. Wat vind je daarvan?
Mijn vraag aan deze organisaties is altijd: wat doen jullie om divers talent aan te trekken en te behouden? Het zit ‘m al in kleine dingen als het taalgebruik wat ze hanteren maar ook in de uitstraling die ze naar buiten brengen. Als sollicitant vraag je je zelf als eerste af ‘pas ik hiertussen’ en ‘kan ik me hier thuis gaan voelen?’. Voor mij is diversiteit en inclusie heel belangrijk, omdat ik er dagelijks aan herinnerd word dat ik anders ben dan de omgeving om mij heen. Die pijn die dat met zich meebrengt van ‘ik hoor er niet bij’ daar stuit ik dagelijks op. Mensen die dat niet op zo’n manier meemaken kunnen het wel belangrijk vinden, maar het is voor hun geen urgentie want ze voelen het niet in hun vezels. Het enige wat ik daarin kan doen is mijn verhaal delen en dat van de jongeren, en dit gesprek aan te blijven gaan. Ik zou het mooi vinden als we van deze vraag weg kunnen gaan, want het talent is absoluut te vinden, ze zijn er, maar jij spreekt ze momenteel niet aan. En daar kun je als bedrijf wat aan doen.

Wat zou de creatieve industrie beter kunnen doen om kansengelijkheid te creëren?
Diversiteit en inclusie gaat om blinde vlekken. Als ik jou een paar keer bewust maak van je blinde vlekken betekent dat niet dat je ze niet meer hebt, maar het creëert wel bewustwording. Het voelen van urgentie rondom het onderwerp zorgt ervoor dat ik mezelf dagelijks bevraag over mijn eigen vooroordelen. Ik denk dat je in je organisatie mensen nodig hebt die de urgentie begrijpen. Maak deze mensen deel van je management-team of directie. Ze kunnen blijven pinpointen op blinde vlekken, wat alleen maar positief is voor je organisatie. Ik zou bedrijven ook aanraden een externe organisatie zoals wedowe te betrekken om het gesprek op gang te brengen en ervoor te zorgen dat iedereen gehoord wordt. Wij helpen meerdere organisaties en bedrijven met hun D&I beleid van bewustwording, tot implementatie en verankering in het beleidsplan.

Hoe kunnen VIA-leden een bijdrage leveren aan PlusWhat?
Dat kan op meerdere manieren! We zoeken voor jongeren die het traject hebben afgerond een volgende stap. Aan de andere kant zoeken we partijen die willen samenwerken met de doelgroep tijdens het talentontwikkelingstraject, bijvoorbeeld in de vorm van opdrachten. Op die manier werk je als organisatie meteen samen met de doelgroep die je wilt bereiken. Daarnaast komen we ook graag in contact met bedrijven die ons een kijkje in de keuken kunnen bieden op bijvoorbeeld een open dag.  

Wat ziet de toekomst van PlusWhat eruit?

Momenteel kunnen we per termijn zes jongeren ondersteunen. Het gaat ons om kwaliteit en niet zozeer om kwantiteit. Maar hoe tof zou het zijn om met meer jongeren te kunnen werken? We hebben dus wel een opschalingswens en daarnaast zou het heel vet zijn als we naar andere steden kunnen uitbreiden, want we zitten nu nog alleen in Rotterdam. We zijn overigens open voor jongeren uit heel Nederland!

Wil je meer informatie of misschien wel een bijdrage leveren aan PlusWhat? Neem contact op met Aiman Hassani.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events!