Carbon Emission Framework
Één standaard voor CO2-uitstoot
De wereld is volop bezig met duurzaamheid. Bedrijven streven naar een groenere toekomst, en landen maken afspraken om hun CO₂e-uitstoot te beperken. Dat geldt ook voor de communicatiesector. Maar wist je dat de klimaatimpact van reclamecampagnes nog vaak op verschillende manieren wordt berekend? Hierdoor kunnen resultaten per methode flink uiteenlopen. Om hier verandering in te brengen, kondigden bvA en VIA op 22 mei 2024 het Carbon Emission Framework (CEF) aan. Dit lokale initiatief sluit aan bij het Global Media Sustainability Framework, een samenwerking van internationale partijen, om tot een uniforme standaard voor broeikasgasuitstoot in de reclamewereld te komen. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder, en brengen we je graag op de hoogte van de voortgang.
Rapportageverplichting
De mens is al over diverse planetaire grenzen gegaan. De gevolgen daarvan zijn merkbaar, zoals de grotere kans op extreem weer met ook economische schade als gevolg. De EU heeft verplichtingen opgelegd aan bedrijven om te rapporteren over beleid en operatie ten aanzien van duurzaamheid. Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD). De eerste lichting bedrijven moet daarover rapporteren over het jaar 2024. Andere bedrijven volgen in de komende jaren, maar hebben hier direct al mee te maken als (indirecte) leverancier/onderdeel van de waardeketen van de eerste lichting bedrijven. Dit vraagt dus per direct om de nodige actie van nagenoeg alle bedrijven in Nederland.
Download hier de whitepaper Rapportageverplichtingen.
De eerste stappen: een gezamenlijke aanpak
Met de lancering van het CEF neemt de marketingindustrie verantwoordelijkheid voor de eigen CO₂e-uitstoot. Tijdens de kick-off in juni, geleid door Wouter Swenneker, projectleider CEF, is gesproken over de belangrijkste pijlers om het CEF praktisch en werkbaar te maken. Denk aan standaarden voor berekening, rapportage en certificering, maar ook bewustwording over de koolstofimpact van een multimediale reclamecampagne. Het doel is om bureaus, adverteerders en media-exploitanten samen te laten werken aan een sectorbrede aanpak om tot inzicht en benodigde reductie te komen.
Waarom een gedeelde standaard?
Vanaf 2024 verplicht de CSRD-wetgeving bedrijven om hun CO₂e-emissies te rapporteren, inclusief de uitstoot in de gehele keten. Adverteerders gaan hun bureaus en media-exploitanten vragen om deze emissies te berekenen volgens het Global Media Sustainability Framework. Dit framework is onder leiding van onder andere Ad Net Zero ontwikkeld in een wereldwijd consortium met partijen als WFA, IAB, Google, en Unilever. Door met het CEF een standaard te implementeren, verwachten we 50% meer efficiëntie in kosten en werkuren, en krijgen we transparante, consistente data die de markt ten goede komt.
De Aanpak
De backbone voor de CO2e berekeningen is het internationale framework dat onlangs gelanceerd is vanuit WFA en AdNetZero: het Global Media Sustainability Framework. Deze wereldwijde standaard is tot stand gekomen door een 2-jarige samenwerking van alle grotere bureaus, uitgevers/brancheorganisaties en adverteerders (zoals WFA, IAB, Google, Facebook, Unilever, Mars, GroupM, Dentsu, PWC, Egta, etc.). Het zal tevens de standaard zijn waar adverteerders naar gaan verwijzen bij het rapporteren over CO2e emissies.
Het doel van CEF is om dit framework te gaan vullen met lokale gegevens, begeleiding bieden bij het verzamelen van data en ervoor zorgen dat we een efficiënt proces opbouwen voor dataverzoeken en -uitwisseling tussen adverteerdes, bureaus en exploitanten. Dit zal gebeuren door voor ieder mediumtype een werkgroep op te zetten, en deze te laten begeleiden door een gespecialiseerd Lifecycle Assessment consultancy bedrijf.
We willen in Januari 2025 starten. We gebruiken een gefaseerde aanpak (over 2 jaar tijd), waarbij het data maturity niveau zal toenemen gedurende de tijd. Daarbij bewegen we van een meer generic global enterprise level (level 0) naar een individueel ad level (level 4). Ons doel is om op level 2 te zitten na jaar 1 en op level 4 na jaar 2 (zie bijlage voor meer informatie over data maturity levels).
Waar staan we nu?
Momenteel richten we ons op het aanpassen van de internationale standaard voor de Nederlandse markt. Het CEF zet verschillende werkgroepen op voor elk mediumtype, die begeleid worden door een geselecterde Lifecycle Assessment specialist. Zo zorgen we ervoor dat het framework aansluit bij de specifieke behoeften van onze markt en dat er een efficiënt proces ontstaat voor data-uitwisseling tussen adverteerders, bureaus en exploitanten.
Vanaf januari 2025 starten we met een stapsgewijze aanpak die over twee jaar wordt uitgerold. Dit traject loopt van een globaal niveau (level 0) naar een gedetailleerd niveau per advertentie (level 4). We streven ernaar om na het eerste jaar op level 2 te zitten, en op level 4 aan het einde van het tweede jaar. Hiermee bouwen we aan een steeds nauwkeuriger beeld van de CO₂-uitstoot van de Nederlandse reclame-industrie.
Meer weten of meedenken?
Heb je ideeën, vragen of suggesties over het Carbon Emission Framework, of wil je graag meedenken? Neem gerust contact op via [email protected] onder vermelding van ‘CEF’. Samen zetten we een bewuste stap richting een duurzamere toekomst voor de reclame-industrie.