Aantal klachten over reclame opnieuw gestegen: consument blijft kritisch en betrokken

Amsterdam, 20 mei 2025 – In 2024 is het aantal klachten en meldingen over reclame verder toegenomen. De Stichting Reclame Code (SRC) registreerde in totaal 4.957 klachten, een lichte stijging ten opzichte van 2023 (4.866 klachten). Dat blijkt uit het Jaarverslag 2024 dat vandaag is gepubliceerd. Opvallend daarbij is de toenemende complexiteit van klachten en de kritische blik van consumenten op onder meer duurzaamheidsclaims, dropshippers en de ontvangst van ongevraagde reclame.

Bij 62% van de inhoudelijk beoordeelde klachten oordeelde de (voorzitter van de) Reclame Code Commissie of het College van Beroep dat de Nederlandse Reclame Code (NRC) was overtreden. In 95% van de gevallen volgde de adverteerder de uitspraak op, wat de effectiviteit van zelfregulering benadrukt.


Consument kritisch op misleiding en duurzaamheid

Net als in voorgaande jaren was het merendeel van de klachten afkomstig van consumenten (76%). Ook maatschappelijke organisaties lieten vaker van zich horen. De klachten leidden in totaal tot 412 beslissingen, waarvan het grootste deel ging over misleidende reclame, vaak door ontbrekende informatie of onduidelijke prijsvermelding. Er werd onder meer geklaagd over reclames rond ‘tijdelijke uitverkoop’, levertijden of retourzendingen. Ook werden duurzaamheidsclaims zoals “groene stroom”, “duurzaam stoken” of “nieuwste energie” regelmatig ter discussie gesteld. In 2024 zijn 41 uitspraken gedaan op basis van de Code voor Duurzaamheidsreclame. Klachten over de ontvangst van ongevraagde reclame, bijvoorbeeld in de brievenbus of via e-mail, worden vaak onderling opgelost en leiden niet altijd tot een beslissing.


Versterking van het toezicht- en klachtsysteem

Naast het behandelen van klachten, werkte de SRC in 2024 aan het verbeteren van het eigen systeem. Zo zijn het Reglement en de Gedragscode voor de leden van de Commissie en het College van Beroep geactualiseerd. Ook werd de Consumenten Adviesraad (CAR) formeel verankerd in de governance van de stichting. Een belangrijke stap om de stem van de consument structureel te borgen in de ontwikkeling van regels.


Toezicht op online reclame: groei van de Influencer Monitor

De SRC beoordeelde in 2024 via de Influencer Monitor meer dan 4.500 social media posts van gecertificeerde influencers. Bij een derde van de reclame-uitingen was mogelijk sprake van een overtreding van de Nederlandse Reclame Code, met name doordat onvoldoende duidelijk was dat het om reclame ging. Dankzij direct contact met influencers en adverteerders konden veel uitingen snel worden aangepast of verwijderd. Zo draagt de monitor bij aan het vergroten van transparantie en vertrouwen in online reclame.


Vertrouwen in reclame is de kern van ons werk

“De stijging van het aantal klachten, de hoge nalevingsgraad van uitspraken en de brede betrokkenheid vanuit zowel samenleving als bedrijfsleven bevestigen de relevantie van ons werk,” aldus Otto van der Harst, directeur van de SRC. “Juist in tijden van maatschappelijke discussie over reclame en wetgeving is het belangrijk dat we als sector onze verantwoordelijkheid nemen. Zelfregulering blijft daarvoor een krachtig instrument.”


Bekijk het volledige jaarverslag

Het volledige jaarverslag met cijfers over klachten, beslissingen, naleving en internationale samenwerking is te raadplegen via: https://www.reclamecode.nl/over-de-src/jaarverslagen/