Het geheim achter de populaire podcast Brandkast

In de populaire podcast Brandkast! gaat Roger Verdurmen op zoek naar waardevolle inzichten en juweeltjes van verhalen op het gebied van branding en storytelling. Benieuwd naar het geheim van Brandkast!? ging Saskia Baneke, directeur VIA, op onderzoek uit en sprak met Roger over de serie en het succes van Grow, het kennisplatform van DPG Media dat marketeers en ondernemers helpt om hun business te laten groeien.

Hoe kwam je op het idee om de podcast Brandkast! te lanceren?

Brandstudio is bij DPG Media het creatieve bureau waar adverteerders terecht kunnen voor campagnes in onze media. De campagnes die wij maken draaien vaak rond branded content en blinken uit in contextuele relevantie. Een aantal zaken komen in het werk van Brandstudio samen: mijn achtergrond als merk- en communicatiestrateeg bij diverse grote reclamebureaus en de expertise van collega’s bij brandstudio op het vlak van media, communicatie en storytelling. We zochten een manier om die expertise tot uiting te brengen buiten de campagnes die wij ontwikkelen.

Wat zijn de strategie en het doel van Brandkast!?

Door de keuze van interessante gasten waarmee wij steeds specifieke marketing en merk-uitdagingen bespreken moet Brandkast! onze expertise op gebied van merkvraagstukken en storytelling onderstrepen zonder dat het de Roger Verdurmen show wordt. Het is vooral een podium voor mooie merkverhalen verteld door interessante gasten die wij, in lijn met de naam van de podcast, uiteindelijk een ‘geheim’ willen ontfutselen dat wij dan in de Brandkast! opslaan.

Kun je iets meer vertellen over de luistercijfers en de doelgroep?

Ja dat zijn steeds enkele duizenden luisteraars so far, en daar zijn wij eigenlijk wel apetrots op. Ik weet uit reacties dat er ook best veel terugkerende luisteraars zijn. De primaire doelgroepen zijn marketeers bij adverteerders en onze relaties in de bureauwereld. Onze B2B relaties feitelijk. Er zijn ook enkele fans onder collega’s.

Wat onderscheidt Brandkast! van andere podcasts? Waarom moeten marketeers juist naar jullie luisteren?

Laat ik vooropstellen dat ik niet elke podcast ken dus hou mij ten goede, maar wij hebben natuurlijk best wel een beetje om ons heen gekeken. Zelf ben ik bijvoorbeeld een fan van `On Brand’ door Rory Sutherland. Nadeel daarvan vind ik dat het een beetje de Rory Sutherland-show is. Dat is niet erg, want het is een genot om naar hem te luisteren, maar bij ons staat de gast absoluut centraal. Wat ons verder onderscheidt? Veel podcasts moeten het hebben van de actualiteit. Dat hebben wij een beetje losgelaten. In de eerste serie, die ik nog samen met Dominique Henskens opnam, hadden wij een ‘gezien in de media’-item, maar dat deed afbreuk aan de houdbaarheid van de aflevering en ik denk dat de thema’s en bijbehorende gasten die nu voorbijkomen heel lang interessant blijven.

Hoe bepaal je welke thema’s je behandelt en welke gasten je in de studio uitnodigt?

Daar spreek ik over met een aantal heel scherpe redacteurs. Een thema moet inspireren, en de gast eigenlijk nog meer.

Welke thema’s zijn op dit moment volgens jou onder je luisteraars het meest populair?
Zal ik je wat zeggen, ik zou het niet weten. En eerlijk gezegd hou ik mij daar ook niet zo mee bezig. Een thema triggert mij en als wij er een mooie gast aan kunnen koppelen dan gaan wij ervoor. Overigens gaat het ook wel eens andersom. Het merk Oatly en hun ‘strijd’ tegen zuivel inspireert mij bijvoorbeeld om na te denken en te spreken over merkactivisme.

Welke gast is je het meest bijgebleven?
Zonder anderen te kort te willen doen, want ik vond en vind oprecht elke aflevering op zijn eigen manier memorabel, maar – eerlijk is eerlijk – onmiddellijk poppen bij mij Femke Furnee en Arthur van Rongen op. Femke, omdat zij gewoon een ongelooflijk inspirerende ondernemer is en Arthur omdat ik zijn zeer succesvolle reanimatie van het eerder verdwenen Lois Jeans en vooral zijn visie op de juiste manier om dat aan te pakken, oprecht bewonder. Het zijn, nogmaals zonder anderen te kort te willen doen, bovendien ontzettend leuke mensen. Want een van de belangrijkste criteria voor de selectie van onze gasten is dat zij het vak bloedserieus nemen, maar zichzelf niet zo.

Stel, er zijn geen grenzen qua budget en tijd, wie zou je dan het allerliefste in de studio uitnodigen?
Dit is een hele lastige vraag. Het is verleidelijk hier bijvoorbeeld Elon Musk te noemen, want dan weet je je wel verzekerd van een paar duizend extra luisteraars. Maar ja, ik heb je net verteld wat misschien wel het belangrijkste criterium is voor de selectie. Nou geloof ik best dat Elon het vak serieus neemt maar ik ben bang dat hij zichzelf nog serieuzer neemt en valt dus toch af.

Mocht Elon niet kunnen dit jaar, wat zijn dan de rest van de plannen voor 2023?

Elon mag thuisblijven want wij hebben een aantal hele leuke opnames op stapel staan. Wacht maar af Saskia, luister naar de podcast en laat jezelf verrassen.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events!