Google maakt misbruik van monopolie in de VS

Google heeft onze levens veranderd. Waar we vroeger moeite moesten doen om het antwoord op onze vragen te vinden, is het nu een kwestie van op een paar knoppen drukken. Toch rees de afgelopen jaren de vraag of Google geen misbruik maakt van haar online machtspositie. Daar heeft een rechtbank in de Verenigde Staten nu een antwoord op: ja.

In de rechtszaak, die was aangespannen door de Amerikaanse overheid, oordeelde de rechter dat Google misbruik maakt van haar monopolie op de online zoekmachinemarkt. Dit doet het bedrijf onder meer door overeenkomsten te sluiten met platforms, waarbij Google als zoekmachine moet worden ingesteld. Ook kan het bedrijf hoge prijzen vragen voor ‘search text advertising’, waarmee adverteerders bijvoorbeeld hun product of service kunnen promoten in het Google Netwerk.

Hoewel deze uitspraak losstaat van de Europese rechtspraak worden in Europa aan grote digitale platforms als Google wel extra mededingingsrechtelijke regels opgelegd. Dit is op grond van de DMA (Digital Markets Act). Toch is in Europa een vergelijkbare trend te zien als in de VS: begin dit jaar hebben zo’n dertig mediabedrijven een schadevergoeding geëist vanwege het machtsmisbruik. Daarnaast ligt Google bij de CMA (Competition and Markets Authority) onder een vergrootglas in verband met Google’s Privacy Sandbox. De zorg is dat Google met dat proces te machtig zou kunnen worden.

Hoe het verdere proces en de maatregelen van de uitspraak eruit komen te zien is voor nu nog onduidelijk. De zaak krijgt nog een vervolgprocedure.

Gerelateerde artikelen