Meta steunt Digital Majority Age for Teens. Wat houdt dat in?

Meta heeft recent haar steun uitgesproken voor een EU-brede 'Digital Majority Age': een digitale meerderjarigheidsgrens, waarbij jongeren onder een bepaalde leeftijd alleen toegang krijgen tot digitale platformen, zoals Meta, met toestemming van hun ouders. Een stap die op het eerste gezicht logisch klinkt, maar die ook gevolgen heeft. Het Nederlandse overheidsbeleid wijkt namelijk in strekking af van Meta's platformbeleid.

Waarom deze stap?

Uit onderzoek onder Europese ouders blijkt dat driekwart van hen vindt dat het downloaden van apps alleen toegankelijk moet worden gemaakt voor kinderen onder 16 jaar als ouders daarvoor toestemming geven. In Meta's statement wijzen ze nadrukkelijk op het feit dat ouders het best in staat zijn om te beoordelen welke online diensten het best bij hun kind(eren) passen en dat jongeren recht hebben op consistente bescherming op alle digitale platforms die ze gebruiken.

Daarmee zet Meta zich af tegen de zogenaamde social media bans voor jongeren die sommige overheden momenteel overwegen. Die benadering zou volgens het platform de diversiteit van digitale platformen negeren, de rol van ouders ondermijnen en jongeren juist richting minder veilige, niet-gereguleerde omgevingen kunnen sturen.

 

Wat stelt Meta dan concreet voor?

  1. Ouderlijke goedkeuring als standaard: Bij jongeren onder de (digitale) meerderjarigheidsgrens moeten ouders actief toestemming geven voor toegang tot apps of platforms.

  2. Consistentie door sectoren heen: Niet alleen socialmediaplatforms moeten zich hieraan houden, maar álle digitale diensten die jongeren gebruiken (dit zijn gemiddeld 40 apps per week).

  3. Privacyvriendelijke leeftijdsverificatie: Meta pleit voor een centrale, EU-brede oplossing (bijv. via appstores of besturingssystemen) die werkt voor alle platforms en eenvoudig te gebruiken is.

Daarnaast benadrukt Meta dat het al jaren werkt aan jeugdvriendelijke functionaliteiten, zoals de ‘Teen Accounts’ met automatische beschermingsinstellingen, tijdslimieten en ouderlijk toezicht.

Reactie Guido Grevink, Legal Counsel bij VIA:

“De aankondiging van Meta om ouderlijke toestemming te vereisen voor jongeren sluit aan bij de verplichtingen uit de Digital Services Act (DSA). Deze Europese verordening verplicht online platforms om systemische risico’s voor minderjarigen te beperken, waaronder risico’s op het gebied van schadelijke content, verslavend ontwerp en gepersonaliseerde reclame. Platforms moeten hiervoor passende maatregelen treffen, zoals het beperken van profiling op basis van leeftijd en het aanpassen van algoritmisch aanbod.

Het Nederlandse overheidsbeleid wijkt in strekking af van het platformbeleid van Meta. In juni 2025 riep het kabinet ouders expliciet op om het gebruik van sociale media door kinderen onder de 15 jaar volledig te vermijden. Meta kiest er daarentegen voor om geen leeftijdsgrens te hanteren, maar ouderlijke toestemming als voorwaarde te stellen voor jongeren. Daarmee legt het platform de verantwoordelijkheid primair bij ouders, niet bij het kind of de overheid.

In lijn met deze ontwikkeling werkt de Europese Commissie momenteel aan een zogenaamde EU age verification tool, specifiek bedoeld om platforms te ondersteunen bij het naleven van deze verplichtingen. Dit zou kunnen betekenen dat gebruikers op termijn hun leeftijd eerst moeten verifiëren voordat toegang tot bepaalde diensten of functionaliteiten wordt verleend. Deze ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen, maar laat zien dat er binnen de EU steeds meer nadruk komt te liggen op technologische oplossingen voor leeftijdsbescherming.”

Gerelateerde artikelen