Uitspraak in Oostenrijk nadelig voor gebruik Google Analytics: wat gaat Nederland doen?

De Oostenrijkse privacy toezichthouder (DSB) oordeelde vorige week donderdag (13 januari) dat het gebruik van Google Analytics in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Google Analytics is een populaire cookie die door veel websites wordt ingezet om het gebruik van de website te meten, zoals het aantal personen dat de website bezoekt.

Het besluit van de DSB bouwt voort op de Schrems II-uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie in 2020. Hierin oordeelde het Hof dat de doorgifte persoonsgegevens van de Europese Unie naar de Verenigde Staten van Amerika (VS) in principe niet is toegestaan omdat de Amerikaanse overheid vrij gemakkelijk toegang kan krijgen tot alle persoonsgegevens die worden verwerkt door organisaties gevestigd in de VS. Dit verbod kan worden omzeild als voldoende beveiligingsmaatregelen worden getroffen om de toegang van de Amerikaanse overheid te beperken.

None of your business!

De activistische non-profitorganisatie My Privacy is None of Your Business (NOYB) heeft naar aanleiding van deze uitspraak 101 klachten ingediend, verdeeld over de verschillende privacy toezichthouders in Europa over een mogelijke schending van dit (nieuwe) uitgangspunt. Onder deze klachten valt ook de klacht over Google Analytics. Bij het gebruik van Google Analytics worden persoonsgegevens standaard doorgegeven naar Google in de VS. Volgens de DSB heeft Google te weinig beveiligingsmaatregelen getroffen om de toegang van de Amerikaanse overheid tot haar persoonsgegevens te beperken, waardoor het gebruik van Google Analytics onrechtmatig is.

Gevolgen voor Nederland

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is op dit moment aan het onderzoeken wat het gevolg is van het besluit voor de Nederlandse markt. Eerder heeft de AP een handleiding ontwikkeld over het privacyvriendelijk instellen van Google Analytics. Naar aanleiding van het besluit van de DSB heeft het AP een paragraaf toegevoegd dat Google Analytics mogelijk niet meer gebruikt mag worden. De toezichthouder verwacht begin dit jaar met een definitief oordeel te komen.

Wil je je alvast voorbereiden op een mogelijk verbod? De Franse privacy toezichthouder (CNIL) heeft in september vorig jaar een lijst gepubliceerd met privacyvriendelijke alternatieven van Google Analytics. Deze lijst is (voor nu) helaas alleen in het Frans beschikbaar.

Heb je vragen over bovenstaande of wil je meer weten, neem contact op met guido@vianederland.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events!