Beschikbaarheidsmatrix Retail Media

Retail media is een belangrijk onderdeel geworden van de mediastrategie voor merken. Om leveranciers (merken) en bureaus meer inzicht te geven in het snelgroeiende retail medialandschap heeft de VIA Taskforce Retail Media de digitale advertentiemogelijkheden bij retailers en marketplaces, actief in Nederland, in kaart gebracht. Download hier de beschikbaarheidsmatrix.

Het digitale verkoopkanaal

Door de snelle groei van ecommerce in de afgelopen jaren, versneld door COVID-19, is de aandacht verschoven naar het digitale verkoopkanaal. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. 

In fysieke winkels en via de eigen verkoopkanalen hebben leveranciers op het gebied van merkbeleving een mate van controle maar door de shift naar online en dan met name de verkoop via marketplaces en online retailers is dit een stuk lastiger geworden. 

Het digitale schap is een stuk kleiner dan het fysieke schap en wordt beïnvloed door het zoekgedrag van consumenten. Het vergroten van de organische (content) en betaalde vindbaarheid (media) is hierdoor erg belangrijk geworden.

Om als merk goed vind- en zichtbaar te zijn binnen de retail omgeving is adverteren essentieel. Onder aanvoering van Amazon en bol.com neemt de interesse om op platforms te adverteren steeds verder toe. Ook andere retailers springen hierop in met de verdere platformisering en digitalisering van het retail media-aanbod.

Beschikbaarheids matrix

Rik Mulder Head of Commerce, Publicis Groupe legt uit:

‘’Om leveranciers (merken) en bureaus meer inzicht te geven in het snelgroeiende retail medialandschap hebben wij als VIA Taskforce Retail Media de digitale advertentiemogelijkheden bij retailers en marketplaces, actief in Nederland, in kaart gebracht.

Om een overzichtelijke matrix te kunnen presenteren is er bewust voor gekozen om alleen de digitale advertentiemogelijkheden in kaart te brengen. Dit heeft enerzijds te maken met de snelle digitalisering en platformsering van retail media en anderzijds met het feit dat veel offline media (o.a. vloerstickers, schapkaarten, themapleinen, sampling of demonstraties) nog altijd direct worden ingekocht door customer marketing, trade of sales teams.   

De huidige selectie aan retailers is tot stand gekomen o.b.v. een inventarisatie binnen de taskforce. Hierbij is er gekozen voor het agency perspectief waardoor retailers als PicNic, Coolblue en Kruidvat geen onderdeel zijn van de matrix. Deze retailers bieden retail media doorgaans alleen aan in de directe relatie met leveranciers (merken).”

Feedback

De advertentiemogelijkheden en platformen zijn geverifieerd met retailers en/of verkopende partij. Opmerkingen en relevante aanvulling zijn altijd welkom en kun je sturen naar info@vianederland.nl. De beschikbaarheidsmatrix wordt elk kwartaal geüpdatet.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events!