De (DNA-)verschillen tussen data-analisten en creatieven

 

De relatie tussen data en creatie zit al jaren in een grauw schemergebied: er blijft te veel gedoe om samen gelukkig te kunnen zijn, maar de basis lijkt net stevig genoeg om niet uit elkaar te willen. Zo bleek ook uit een rondvraag van de VIA Taskforce Creative onder zes vakgenoten. Iedereen wil dat de samenwerking tussen data en creatie goed verloopt, maar het lijkt wel dat hoe meer ze naar perfectie streven, hoe moeilijker ze er grip op krijgen. Veel vakgenoten gaven aan dat ze de relatie opnieuw willen vormgeven, los van welke conventie dan ook, maar niet weten waar te beginnen.

Als een ware relatietherapeut ging de taskforce op onderzoek uit. Ze gingen opnieuw het gesprek aan en praten met beiden over de momenten waarop het misging, en over waar de mogelijkheden zitten om de partijen in de nabije toekomst dichter bij elkaar te brengen. Welke bruggen moeten er worden geslagen en welke barrières geslecht om de twee krachten definitief te bundelen?

Meerdere therapiesessies op de planning

De meest opvallende quotes uit deze gesprekken zijn gebundeld in dit artikel. In de komende maanden staan er meerdere therapiesessies op de planning om aan de relatie te werken. Van grootschalige evenementen tot persoonlijke (podcast)gesprekken, waar beide partijen met elkaar praten over het belang van data en creativiteit. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat deze relatie uitmondt in een lang en gelukkig huwelijk? 

Zo kijkt de markt tegen de relatie aan 

Volgens Thijs van Dijck van VodafoneZiggo, kan er winst behaald worden door het delen van data tussen marketing, media, communicatie en het creatief bureau. “Juist bij langdurige campagnes wordt het resultaat verbeterd door relevante creatie op basis van consumentengedrag, first-partydata en campagne-inzichten. De mogelijkheden met data zijn enorm. Zoek de balans tussen schaalbaarheid en relevantie. Verlies je vooral niet in de datamogelijkheden die de platformen aanbieden."

David Behrens van Ping Media ziet dat met name bureaus het belang van data moeten onderkennen: “Je kunt je pas creatief laten inspireren door data, als je het belang van data en technologie onderkent en erkent. Maar bescheidenheid siert de technologie, want zij is het dienblad waarop we het drankje uitserveren. En dat drankje is nog altijd de creatie.” 

Aad Kuijper van DDB ziet het zo: “Het is heel simpel: als we niet uitkijken, gaan we ten onder aan data. Creatie zorgt voor het succes, zij is de filter. Zij maakt iets van al die data. Het onderbewustzijn is daarbij belangrijk, want alle data die we daar invoeren komt er weer uit als intuïtie. Data is de input, creatie zorgt voor de outcome.”

Koen Neggers van Greenhouse ziet de enorme hoeveelheid beschikbare data als een kans, maar tegelijkertijd ook als een bedreiging. “Het is lastig om de toenemende hoeveelheid data ook actionable te maken. Het is zoveel data dat we ons er geen raad mee weten. De kans om te verdrinken in de poel van kennis ligt op de loer. Als we van data naar insights kunnen komen door middel van bijvoorbeeld machinelearning/AI kunnen we wel lessen trekken uit al die data die waardevol zijn voor creatie.”

Casper van der Waal van dentsu is van mening dat het ontbreken van synergie tussen data en creatie vooral komt omdat nog te vaak voor de gemakkelijke weg wordt gekozen, in plaats van aan de relatie te werken. Van der Waal: “Creatieve bureaus zijn niet in staat om creatie zo snel aan te passen aan de learnings uit data. Het is vaak makkelijker om een mediumtype aan te passen of uit te schakelen tijdens een campagne dan om een creatie aan te (laten) passen. Tegelijkertijd kijken marketeers weer bijna alleen nog naar data en staan ze niet meer open voor creativiteit. De schuld ligt dan ook bij beide partijen.” 

Jitske van Zanten-de Ruiter van A Beautiful Brand deelt de mening van Casper. “Om samen verder te kunnen, is het belangrijk dat we openstaan voor elkaars standpunten, maar we moeten het ook niet groter maken dan het is. We moeten door en laten we klein beginnen maar vooral niet stil gaan staan. Beter iets geprobeerd en geleerd dan als `deer in headlights’ bevriezen en daarom maar weer op de oude voet door. En nogmaals, bespreek dit onderling als bureaus en klanten zodat je je hier samen voor verantwoordelijk voelt”

Wordt vervolgd

Benieuwd hoe dit traject verder afloopt? De VIA Taskforce Creative aan de slag met het behandelplan. Houd de VIA-socialkanalen en de agenda van VIA in de gaten voor de vervolgsessies. 

Gerelateerde artikelen

Understanding the Adoption and Application of AI in Digital Advertising Rapport

In een nieuw rapport uitgebracht door IAB Europe, in samenwerking met Microsoft Advertising, worden cruciale inzichten gedeeld over de snelle adoptie en veelzijdige toepassing van Generative AI in de digitale advertentiesector. Dit rapport, getiteld 'Understanding the Adoption and Application of AI in Digital Advertising', belicht ook de urgente educatieve behoeften binnen deze technologie. Het onderzoek omvatte 146 professionals uit heel Europa, werkzaam in diverse sectoren en markten, waarbij opvalt dat bijna de helft van hen meer dan 10 jaar ervaring heeft binnen de digitale reclame-industrie. In dit rapport ontdek je: Huidige toepassingen: Inzicht in hoe AI momenteel wordt begrepen en ingezet in de digitale reclame. Dagelijks gebruik: Ontdek hoe bedrijven Generative AI integreren in hun dagelijkse werkprocessen, naast traditionele operationele verbeteringen. Toekomstige transformaties: Inzichten in hoe Generative AI de toekomst van het digitale reclamelandschap zal vormgeven. Belangrijkste bevindingen Wijdverbreide adoptie: 91% van de respondenten maakt al gebruik van of experimenteert met Generative AI. Budgetallocatie: 41% van de respondenten heeft specifiek budget gereserveerd voor experimenten met en implementatie van Generative AI. Talentontwikkeling: De helft van de bedrijven stimuleert het ontwikkelen van AI-talent binnen hun teams. Contentontwikkeling: Meer dan twee derde van de bedrijven past Generative AI toe om content te creëren. Creatieve ontwikkeling: De helft van de respondenten gebruikt AI voor het ontwikkelen van creatief materiaal. Educatieve behoeften: Een overweldigende 89% van de respondenten benadrukt de noodzaak voor meer educatieve initiatieven rondom Generative AI. Download rapport

Lees verder

Digital Ad Spend Study 2023

De digital-advertisingbestedingen zijn in 2023 met 5 procent gegroeid. In totaal besteedden adverteerders ruim 3,7 miljard euro aan digitale advertenties. Dat zien we terug in de jaarlijkse Digital Ad Spend Study.

Lees verder

Search Handout AI

Ruim een derde van de marketeers bij bij bureaus maakt weinig tot geen gebruik van ChatGPT. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat ze nog niet volledig begrijpen hoe ze het kunnen benutten. Degenen die ChatGPT wel regelmatig tot vaak in hun werk gebruiken, doen dat voornamelijk voor het genereren van advertenties en assets. Met deze inzichten en praktische toepassingen heeft de taskforce Search dit document voor jou samengesteld. Auteurs: Charissa van Haalem, Dirko Borst, Klaas Schuijt en Denie Geertzen 

Lees verder