D&I Monitor 2023: inspanningen van de sector worden erkend, maar geen verbetering op het gebied van inclusie zichtbaar

Amsterdam, 15 juni 2023 – De resultaten van de D&I Monitor 2023, het onderzoek van de World Federation of Advertisers (WFA) naar de stand van zaken op het gebied van diversiteit en inclusie binnen de marketing- en communicatiebranche, zijn vandaag bekendgemaakt. De resultaten zijn gebaseerd op bijna 13.000 reacties uit 91 landen en vergeleken met de cijfers van de D&I Monitor van 2021. Het rapport biedt een gedetailleerd inzicht in de ervaringen van mensen in de hele sector wereldwijd.  

Grootste samenwerking van de marketingindustrie ooit 

Vond de eerste editie van het onderzoek nog plaats in 27 landen, dit jaar heeft het initiatief opvallend meer steun gekregen: 91 landen werkten mee aan het onderzoek. Een coalitie van 10 wereldwijde marketing- en reclame-organisaties en meer dan 160 brancheorganisaties en bedrijven op lokaal niveau, hebben dit jaar samengewerkt, waardoor het de grootste samenwerking van de marketingindustrie ooit is. In Nederland zijn bvA en VIA, in samenwerking met zeventien andere brancheverenigingen, initiatiefnemers van het grootschalige onderzoek. De initiatiefnemers verwachten medio augustus de details van de Nederlandse onderzoeksresultaten bekend te kunnen maken.. 

De meest opvallende bevindingen op een rij: 
  • Hoewel een op de twee respondenten aangeeft dat ze verbeteringen zien, blijven de inclusiescores hetzelfde als in 2021
  • Bijna een op de zeven leden van de wereldwijde marketingindustrie zegt dat hij of zij de industrie zou willen verlaten vanwege een gebrek aan diversiteit, gelijkheid en inclusie. Voor vrouwen en LGBTQ+ (1 op 6), etnische minderheden (1 op 5) en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (1 op 4) zijn deze aantallen hoger
  • De meeste discriminatie vindt nog steeds plaats op basis van leeftijd, geslacht en gezinssituatie
  • Respondenten met een afstand tot de arbeidsmarkt melden de slechtste ervaringen met discriminatie op het werk
  • Mentale gezondheid is een belangrijk punt van zorg met 42% respondenten die zeggen dat ze zich gestrest en angstig voelen op het werk. Nederland (26%) rapporteert het laagste percentage respondenten dat gestrest of angstig is op het werk. 
Nederlandse branche- en belangenverenigingen gaan samen vervolgstappen bedenken

In afwachting van het Nederlandse marktrapport organiseren VIA en bvA, in samenwerking met de DDMA, op donderdag 6 juli een middag voor alle branche- en belangenverenigingen die zich bij het initiatief hadden aangesloten. Naast een presentatie van de resultaten van de D&I Monitor zal ook de manier waarop de branche op de andere ESG-gebieden – klimaat/duurzaamheid en (zelf)regulering – samen meer kan bereiken, worden besproken. Wereldwijd worden de bevindingen geanalyseerd door leden van de WFA DEI Task Force. 

Het glas is halfleeg én halfvol

Over de onderzoeksresultaten zegt Stephan Loerke, CEO WFA het volgende: “We moeten de resultaten van het onderzoek zien als een glas dat halfleeg én halfvol is. We zijn niet verbaasd dat we in slechts twee jaar tijd geen meetbare verandering zien, omdat de uitdagingen zo systemisch en diepgeworteld zijn in de samenleving. Het kost tijd om ze aan te pakken. Maar de eerste stap is bewustwording van het probleem. We hebben wereldwijd misschien nog niet veel bereikt, maar de inspanningen van de sector worden steeds zichtbaarder. Nu is het tijd om door te pakken en op koers te blijven, want uiteindelijk zullen onze inspanningen beloond worden.”

Download het rapport via deze link, en bekijk de video met daarin de belangrijkste resultaten.  

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events!