Staat van DE&I in de marketing industrie

Amsterdam, 2 juli 2025 – Stichting Reframe maakt vandaag de resultaten bekend van het eerste grootschalige onderzoek naar Diversiteit, Gelijkheid en Inclusie (DE&I) binnen de Nederlandse marketingsector. Het onderzoek, waaraan 389 professionals deelnamen, biedt een scherp beeld van van de stand van zaken op het gebied van DE&I op de werkvloer én in het creatieve werk dat de sector maakt. De eerste bevindingen werden op 10 juni jl. gedeeld tijdens de ‘DE&I Ontbijtsessie: Psychologische Veiligheid’ van VIA.

Matige score voor diversiteit op de werkvloer, vooral jong talent en biculturele medewerkers kritisch

De respondenten beoordelen de diversiteit binnen hun organisatie gemiddeld met een 5,5. Opvallend is dat vooral junioren, LHBTQIA+ personen en biculturele medewerkers daarbij aanzienlijk vaker een onvoldoende geven en slechts een beoordeling van 4,8 geven. De mate van inclusie op de werkvloer scoort iets beter met een 6,5, maar nog altijd geeft ruim een kwart van de respondenten aan zich onvoldoende inclusief behandeld te voelen. Ook hierbij zijn er verschillen in score onder diverse groepen. Zo geven biculture medewerkers slechts een beoordeling van 5,7 aan de mate van inclusie op de werkvloer.


Kloof tussen werkvloer en management

Er is sprake van een duidelijke perceptiekloof. Het hoger management beoordeelt de diversiteit binnen de eigen organisatie met een 6,3, terwijl medior en junior collega’s gemiddeld op een 5,1 uitkomen. Ook over het gevoerde DE&I-beleid lopen de meningen uiteen: leidinggevenden zien minder noodzaak tot vervolgacties dan de rest van het personeel.


Onbekend beleid, onvoldoende effect

Hoewel veel medewerkers zien dat er stappen worden gezet op het gebied van DE&I, vindt slechts 20% dat dit voldoende is. De meerderheid ervaart dat er meer nodig is of dat het beleid tekortschiet. Dit percentage ligt hoger onder biculturele medewerkers. Ook LHBTQIA+ personen zijn het hiermee eens. Junior medewerkers delen deze mening ook vaker. Tegelijkertijd blijkt dat 1 op de 3 medewerkers niet weet of er binnen hun organisatie een DE&I- beleid bestaat en geeft 22% aan dat het er niet is. Het bestaande beleid wordt gemiddeld met een 6,2 beoordeeld. Ook hier geldt: managers zijn structureel positiever dan medewerkers in andere functies.


DE&I leidt tot betere campagnes

Ondanks de gesignaleerde uitdagingen is er brede erkenning van de creatieve waarde van diversiteit. Maar liefst 78% van de ondervraagde professionals is ervan overtuigd dat meer aandacht voor DE&I leidt tot betere campagnes. De grootste kansen worden gezien aan het begin van het creatief proces – bij strategie, briefing en conceptontwikkeling.

 Ahmed Ait Moha:
‘Het onderzoek toont aan dat we meer kunnen en moeten doen. Wat ons betreft begint dat met het erkennen van het probleem. De cijfers spreken voor zich, namelijk: te weinig diversiteit aan de top, onvoldoende veiligheidsgevoel bij bepaalde doelgroepen en te lage effectiviteit van bestaande maatregelen. Met dit onderzoek willen we de sector niet alleen een spiegel voorhouden, maar ook richting bieden voor échte vooruitgang. Als bestuur doen we dan ook een oproep aan de sector: werkgevers en brancheorganisaties in de sector: gebruik dit onderzoek! Bespreek het in je teams. Reflecteer op de bevindingen. Zet het in om beleid te maken of aan te scherpen. En bovenal: deel het.’


DOWNLOAD ONDERZOEK



Over het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 4 februari en 15 april 2025 onder bijna 400 professionals uit de marketing- en communicatiebranche. Reframe werkte hierbij samen met onder andere VIA, BvA, Dutch Digital Design, DDMA, RAW en het Data & Insights Network. Verian ondersteunde de uitvoering met hun onderzoeksinfrastructuur.

Gerelateerde artikelen