Europese Corporate Sustainability Reporting Directive aangenomen

De Europese wetgever heeft de finale klap gegeven op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De CSRD is niet een opzichzelfstaande wet, maar past verschillende al bestaande wetten aan, zoals de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). Bepaalde organisaties worden onder NFRD een aantal rapportageverplichtingen opgelegd over bijvoorbeeld sociale aangelegenheden, bestrijding van corruptie en omkoping en diversiteit in de raden van bestuur. 

Door de CSRD worden boven op de bestaande transparantieverplichting nog verdergaande rapportageverplichtingen ingevoerd over onder andere duurzaamheid. Dit betekent concreet dat onderbouwd moet worden hoe duurzaamheid het bedrijfsmodel van de organisatie beïnvloed. Dit dient vervolgens voor iedereen gratis toegankelijk te worden gemaakt. 

Daarnaast past de CSRD de reikwijdte van de NFRD aan. Waar eerst alleen een zeer select aantal organisaties moest voldoen aan de wet, wordt dat door de CSRD in een aantal stappen opgerekt tot alle grote ondernemingen[1] (vanaf begin 2025) en zelfs mkb-organisaties in aangewezen markten zoals de financiële sector (vanaf begin 2026). 

Ook bij IAB Europe staat duurzaamheid op de agenda. Wil je meedenken? Vul deze survey dan in (deadline 23 december). 


[1] Een grote onderneming is een onderneming die aan twee van de volgende criteria voldoet: 250 werknemers (of meer), een jaarbalans van 20 miljoen euro (of hoger) en een omzet van 40 miljoen euro (of hoger).


 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events!