Extra regels en toezicht voor influencers met meer dan 500.000 volgers

Influencers met meer dan 500.000 volgers vallen voortaan onder toezicht van het Commissariaat voor de Media. Zij krijgen te maken met extra reclameregels in de Mediawet. Influencers, bureaus en adverteerders zijn blij dat er eindelijk duidelijkheid is en hebben gezamenlijk voorlichtingswebsite influencerregels.com in het leven geroepen.

Bij de ingang van de nieuwe Mediawet op 1 november 2020 was al duidelijk dat er aanvullende regels zouden volgen voor ‘grote’ influencers. Inmiddels is bekend dat het Commissariaat voor de Media hiermee influencers met meer dan 500.000 volgers bedoelt, die minimaal 24 video’s per jaar publiceren op YouTube, TikTok of Instagram, een KvK-inschrijving hebben en verdienen aan hun video’s. Zij krijgen vanaf nu te maken met andere reclameregels en moeten zich inschrijven bij het Commissariaat.

Volgens de Reclamecode Social Media en Influencer Marketing waren influencers – met meer én minder dan 500.000 volgers – al verplicht transparant te zijn over betaalde samenwerkingen. De Mediawet maakt nu aanvullend onderscheid tussen reclame, sponsoring en productplaatsing met bijbehorende verschillende vermeldingen. Voor sponsoring en productplaatsing geldt daarnaast dat een product geen overmatige aandacht meer mag krijgen in een video. Ook is productplaatsing in kinderprogramma’s niet meer toegestaan. Het gebruik van de hashtags #partner of #collab verdwijnt helemaal. Bij overtreding van deze regels kunnen influencers met meer dan 500.000 volgers een boete krijgen. Het Commissariaat heeft aangegeven pas op zijn vroegst vanaf het derde kwartaal van 2022 te gaan handhaven.

Voorlichtingswebsite met overzicht van alle regels

Door de grote hoeveelheid verschillende regels is het voor adverteerders, influencers en hun vertegenwoordigers lastig om te bepalen welke regels er precies gelden in specifieke situaties. Daarom heeft DDMA influencerregels.com in het leven geroepen. Op deze voorlichtingswebsite worden de regels over transparantie en reclame per kanaal in simpele taal uitgelegd. Hierin worden naast regels uit de Mediawet ook de verplichtingen uit consumentenwetgeving en de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing meegenomen. De website is door DDMA in samenspraak met onder meer het Commissariaat voor de Media en de Stichting Reclame Code ontwikkeld en wordt ondersteund door de betrokken brancheverenigingen als VIA, bvA en Screenforce. De site wordt doorlopend geüpdatet met nieuwe voorbeelden en ontwikkelingen.

31 mei: virtuele Industry Meetup over de praktijk van de regels

Om adverteerders, bureaus en influencers bij te praten over de nieuwe ontwikkelingen organiseren de bvA en de DDMA we een online Industry Meetup op 31 mei van 10:00 uur – 11:30 uur.

Wat betekenen deze regels voor online creators (influencers) en hun bureaus en wat is de invloed hiervan op adverteerders die samenwerkingen met influencers hebben? Tijdens de meetup geven experts antwoord op deze vragen en gaan ze in op hoe de regels in verhouding staan met de Reclamecode.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events!