IAB Europe-zaak doorverwezen naar Hof van Justitie van de Europese Unie

Na de veroordeling van Interactive Advertising Bureau Europe (IAB Europe) rond het Transparency and Consent Framework (TCF), heeft het Marktenhof in de beroepsprocedure besloten een aantal prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dat moet zo meebepalen of de Europese privacywetgeving is overtreden.

In 2019 werd een reeks klachten ingediend tegen IAB Europe wegens schending van verschillende bepalingen van de AVG voor grootschalige verwerking van persoonsgegevens. IAB Europe is een federatie die de digitale reclame- en marketingindustrie op Europees niveau vertegenwoordigt. Het omvat zowel bedrijfsleden als nationale verenigingen, waaronder VIA Nederland. 

In februari 2022 oordeelde de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) dat IAB Europe verantwoordelijk was voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van het Transparency and Consent Framework (TCF). Sindsdien is er veel onrust in de markt. In de beslissing van de GBA werd onder andere vastgesteld dat IAB Europe verantwoordelijk was voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van het TCF, een wijdverspreid mechanisme dat het beheer van gebruikersvoorkeuren voor online gepersonaliseerde advertenties vergemakkelijkt. De GBA oordeelde dat IAB Europe verantwoordelijk kon worden gesteld voor schendingen van de AVG. Zij legde IAB Europe dan ook een administratieve boete van 250.000 euro op. 

Eerder stelde VIA Nederland vragen hoe de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens hiermee omgaat. Lees het artikel hier terug. 

Europees Hof van Justitie 

Nu het Marktenhof (dat deel uitmaakt van het Hof van beroep) heeft aangegeven prejudiciële vragen te stellen aan het Europees Hof van Justitie, zal het Europese Hof nu moeten meebepalen of de Europese privacywetgeving is overtreden. De vragen betreffen de status van IAB Europe als (gezamenlijke) verwerkingsverantwoordelijke, en de vraag of de `TC String’ (een reeks numerieke tekens die de voorkeuren van de gebruiker weergeeft) als persoonsgegeven kan worden beschouwd. 

Uitstel tot 2023-2024

Door de verwijzing naar het Hof van Justitie van de Europese Unie is een definitieve uitspraak van de rechter uitgesteld tot 2023 of zelfs 2024. De GBA zal het arrest nu moeten analyseren voordat zij zich meer in detail kan uitspreken over de inhoud ervan, maar geeft in een statement nu al aan verheugd te zijn over deze beslissing. Deze zal een verdere verduidelijking van de essentiële begrippen van de AVG mogelijk maken, zoals de definitie van het begrip `verwerkingsverantwoordelijke’ en de toepasbaarheid daarvan voor ontwikkelaars van het framework, aldus het GBA. 

IAB Europe heeft als vanzelfsprekend ook een uitgebreide reactie gegeven, deze is hier te bekijken.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events!