Programmatic Native Advertising-handboek

De Taskforce Programmatic van IAB Nederland publiceert vandaag het eerste Programmatic Native Advertising-handboek op de Nederlandse markt. Door het publiceren van het handboek wil de taskforce meer inzicht bieden in het beschikbare programmatic native aanbod in Nederland, maar ook een eerste aanzet geven voor een individuele standaard voor het populaire advertentieformaat.

 *Deze publicatie is voor de fusie van IAB Nederland en VEA geschreven. 

Naast basisinformatie over de verschillende native-advertentietypen behandelt het handboek onderwerpen als hoe om te gaan met specificaties binnen het inkoopsysteem (DSP) en het verkoopsysteem (SSP), en het programmatic native aanbod in Nederland. Daarnaast delen meerdere partijen uit de markt hun visie op programmatic native adverteren. Dit maakt het handboek relevant voor zowel marketeers die (nog) weinig technische kennis hebben over het programmatic inkopen van native advertenties als voor programmatic-specialisten die op zoek zijn naar handige handvatten.

Programmatic inkopen van native advertenties verloopt nog niet vlekkeloos
Anne Bouwman, voorzitter Taskforce Programmatic van IAB Nederland, signaleert in de markt behoefte aan meer duiding: “Werden native advertenties eerder vooral op social media ingezet, inmiddels koopt het merendeel van de Nederlandse adverteerders native advertenties op programmatic wijze in. Maar zoals bij elke ‘nieuwe’ advertentievorm worden in de markt verschillende definities, interpretaties en meetmethodes gehanteerd, waardoor het programmatic inkopen van native advertenties nog niet geheel vlekkeloos verloopt. Het is dan ook niet zo vreemd dat er in de markt behoefte is aan duidelijkheid.”

Eerste aanzet voor individuele standaard
Wendy Pouw, directeur IAB Nederland: “Op dit moment is er nog geen officiële IAB-standaard met betrekking tot creatieve specificaties voor het op programmatic wijze inkopen van native advertenties. Gezien de populariteit van dit formaat is het wenselijk om de kennis in de markt verder te vergroten en om gezamenlijk toe te werken naar meer standaardisatie. Dit is in het voordeel van de gehele keten en zal de populariteit en inzet van programmatic native verder vergroten. Dit handboek is daarin een fantastische eerste stap”.

Let op je moet lid zijn van VIA & inloggen om verder te lezen, te kijken óf te downloaden.

Al lid? Direct inloggen / account aanmaken  

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events!