Transparency

1. Inventory quality

Stel je eens voor; Je bent op zoek naar een nieuw bankstel. Je loopt over straat en ziet daar een willekeurig persoon op straat een bankstel aanbieden. Wat doe je dan? Koop je dit product zonder enige zekerheid van de origine en kwaliteit hiervan? Of loop je toch even door naar de woonwinkel waar de afkomst en de productbeschrijving gegarandeerd duidelijk en eerlijk is? Logischerwijs is optie twee de voor de hand liggende keuze. Toch is optie één het scenario wat voor een lange periode de realiteit was in de online advertising. Impressies en Fees zonder duidelijke oorsprong. Een markt waarin bedrijven en individuen op gemakkelijke wijze hebben kunnen frauderen met inventory. Gelukkig is de markt sindsdien een stuk volwassener geworden. In deze blog worden de verschillende facetten die deze transparantie in de markt in gang hebben gezet besproken.

2. Supply path optimization

Supply path optimization (SPO) is een strategie om schakels met weinig of geen toegevoegde waarde uit het inkoopproces te snijden. In de praktijk betekent dit dat inkopers bewuster inkopen, er minder tussenkomst is van andere partijen en personen. Zo worden bijvoorbeeld exchanges selectiever gekozen of uitgesloten en ontstaan er directe relaties met publishers. Dit is vaak kosten gedreven, maar ook vanwege de efficiënte, focus op meer transparantie en (zicht op de) de kwaliteit van de inventory. Een andere ontwikkeling is dat er directe relaties ontstaan met SSP’s. Ook dit heeft te maken van de toenemende behoefte aan transparantie in het ecosysteem.Aan de andere kant kan dit publishers weer helpen om meer inkoop te realiseren via specifieke SSP’s. Publishers werken daarnaast minder met ratecards, maar kijken meer naar wat de inkoper nodig heeft aan tech, volume, beste manier van inkopen. Oftewel, Demand Path Optimization.

Een andere motivatie voor buyers om scherp te zijn op SSP’s, is vanuit een betere cookie-matching. Volgens Google’s web support manager presteren Google Ads & DV360 het beste wanneer ze inkopen via Ad Exchange, omdat ze dezelfde infrastructuur delen. Dit betekent dat het verlies in cookie-matching dat ontstaat wanneer DV360 en Google Ads op andere manieren inkopen wordt geminimaliseerd. Er is dus een grotere kans dat zowel Google Ads als DV360 impressies vinden die voldoen aan hun targeting criteria wanneer zij beiden inkopen via Ad Exchange. Daarnaast ontstaat er meer druk op de veiling en meer vraag naar de inventory van de publisher.

Anderzijds een trend in 2019/2020 deal closing vanuit agencies, niet alleen met publishers maar ook met SSP’s. Ontwikkeling van SSP’s die zich richten tot de inkopers. Terwijl in het originele ecosysteem DSP voor buyer. SSP voor inkoper. Belang hierbij: transparantie in het totale ecosysteem. Het kan de publisher ook helpen om meer inkoop te realiseren via specifieke SSPs. Dus lift je als als publisher mee.

3. Ads.txt

Ads.txt, waarbij 'ads' staat voor 'Authorized Digital Sellers', is een initiatief geïntroduceerd door het IAB Tech Lab in 2017. Een initiatief dat zowel de ongeoorloofde verkoop van voorraad, ook wel inventory, voorkomt. Kort daarna introduceerde het IAB Tech Lab app-ads.txt als een uitbreiding op ads.txt. Hiermee konden app-ontwikkelaars en kopers partners in mobiele omgevingen onderzoeken en verifiëren.  Ads.txt en app-ads.txt stelt zowel publishers, de verkopers, als adverteerders en mediabureaus, de kopers, in staat om gemakkelijker inzicht te krijgen in de geverifieerde en rechtmatige inventory sellers van het domein. De uitvoering is simpel; de domeineigenaar voegt een tekstbestand toe aan de server en zet hierin de lijst met partners die geautoriseerd zijn om hun inventory te verkopen. Benieuwd hoe dit er dan uit komt te zien? Dit kan makkelijk worden opgezocht door /ads.txt aan het betreffende domein toe te voegen (e.g.: autoblog.nl/ads.txt). Dit stelt dus adverteerders en bureaus uiteindelijk in staat te verifiëren of zij daadwerkelijk ruimte inkopen op een premium website.

Beide initiatieven zijn geïntroduceerd in een poging om kwaadwillende individuen en bedrijven te bestrijden. Het gaat hier om ondernemingen die zich voordoen als premium uitgevers in het digital advertising ecosysteem door valse of vervalste supply aan buyers te presenteren in de programmatic auctions. Simpel gezegd, ads.txt functioneert als het verificatieproces bij een veilinghuis zoals bijvoorbeeld Sotheby’s: De buyer kan het ads.txt-bestand van een uitgever bekijken en de informatie vergelijken met partners en exchanges die de ruimte mogen verkopen. Zo kunnen ze bevestigen of ze daadwerkelijk premium inventory kopen.

4. Sellers.json

Sellers.json biedt een mechanisme om kopers in staat te stellen te ontdekken welke entiteiten ofwel directe verkopers zijn of de tussenpersonen zijn bij de verkoop van inventory.

Het gaat om eenzelfde bestand met hierin een lijst met geverifieerde partners. In plaats van een bestand dat bij de publishers op de webserver staat, wordt het bestand van sellers.json gehost door tussenpersonen en exchanges. Dit stelt buyers in staat om de inhoud van de bestanden makkelijker te bereiken om te lezen welke tech partners en exchanges met welke verkoper(s) werken. Net als ads.txt is ook sellers.json door het IAB Tech Lab in het leven geroepen om meer duidelijkheid, transparantie en verificatie te brengen naar het process van advertising in het programmatic ecosysteem.

De Supply Chain Object (ook wel Schain) werd tegelijk met sellers.json gelanceerd en is bedacht om nog meer transparantie naar het proces van het kopen van inventory te brengen. In iedere ad request wordt een nieuw object meegestuurd waarin alle verkopers en partners worden gelist die zijn betrokken bij het verkopen van inventory en hiervoor wordt betaald . Dit schept dus net als alle andere initiatieven nog meer duidelijkheid in de betrokken partijen en maakt het lastiger voor kwaadwillende derden om een stukje van de taart te pakken.

Beide initiatieven werden geïntroduceerd in een poging om de sluier van het digitale advertising proces af te halen voor marketeers en buyers. Hiermee krijgen ze informatie om nog efficiënter en effectiever beslissingen te maken in het buying proces.

5. Wat zijn de voordelen en uitdagingen?

Zowel ads.txt en sellers.json doen een goede poging om de spelers binnen het digitale ecosysteem in het buying proces te laten deelnemen met meer kennis en begrip. Hiermee wordt het steeds moeilijker voor sluwe tussenpersonen om zich in ergens in de waardeketen toe te voegen om zo een deel van het marketingbudget toe te eigenen. Beide opties zijn ook waardevol gebleken bij de boost van supply path optimization (SPO) en zo de weg naar premium inventory voor buyers vrij maakt.

In andere woorden staan beide initiatieven het toe dat buyers inzicht krijgen op welke tussenpersonen en tech partijen onderdeel zijn van iedere bid request zodat ze beter geïnformeerd zijn om de juiste beslissingen te maken in het koopproces.

De voortdurende uitdaging die deze ontwikkelingen met zich meebrengen is waarborgen dat zoveel mogelijk vertrouwde, premium kopers en tussenpersonen deelnemen en deze initiatieven gebruiken om van een geverifieerd en gescreend supply path het ‘nieuwe normaal’ voor digital advertising  te maken. Op dit moment is de wereldwijde adoptie van ads.txt 45% en is er veel onduidelijkheid over de hoeveelheid resellers in de ads.txt van grote publishers. Over de adoptie van Sellers.json zijn nog weinig harde cijfers te vinden. 

Gezamenlijk werpen deze initiatieven een licht op de interne werking van de digital advertising industrie, waardoor alle betrokkenen transparanter kunnen opereren, elkaar kunnen verifiëren en een groter gevoel van vertrouwen in het ecosysteem kunnen brengen. Als alle partijen samenwerken om dit niveau van transparantie te verdedigen, zal programmatic advertising een veel duidelijker en krachtiger middel worden om inkomsten te genereren en campagnes uit te voeren.

Dit is deel 2 van de blogserie. Klik hier om deel 1 te lezen.

 

Gerelateerde artikelen

Digital Ad Spend Study 2023

De digital-advertisingbestedingen zijn in 2023 met 5 procent gegroeid. In totaal besteedden adverteerders ruim 3,7 miljard euro aan digitale advertenties. Dat zien we terug in de jaarlijkse Digital Ad Spend Study.

Lees verder

Search Handout AI

Ruim een derde van de marketeers bij bij bureaus maakt weinig tot geen gebruik van ChatGPT. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat ze nog niet volledig begrijpen hoe ze het kunnen benutten. Degenen die ChatGPT wel regelmatig tot vaak in hun werk gebruiken, doen dat voornamelijk voor het genereren van advertenties en assets. Met deze inzichten en praktische toepassingen heeft de taskforce Search dit document voor jou samengesteld. Auteurs: Charissa van Haalem, Dirko Borst, Klaas Schuijt en Denie Geertzen 

Lees verder

De kracht van creativiteit in neuromarketing 

Ferdi Gökhan is Head of Science en Behavioral Strategist bij Yune en onderdeel van de taskforce Creative. In deze blog bespreekt hij Neuromarketing en de kracht van creativiteit. In een eerder artikel hebben we de rol van emoties in neuromarketing en de verschillende meetmethodieken onder de loep genomen. Maar laten we nu eens een stap verdergaan. Volgens onderzoek van de 'Association of National Advertisers' is bij adverteerders maar liefst 16,3% van de stijging in winst toe te schrijven aan het slim inzetten van neuromarketing. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor creativiteit.  De essentie van neuromarketing Het interessante aan neuromarketing is dat het zich richt op twee cruciale delen van onze hersenen: het instinctieve 'oerbrein' en het rationele 'moderne brein'. Het ‘oerbrein’ is het primitieve deel van onze hersenen dat zich richt op overleven, voedsel en voortplanten. Het is snel, impulsief en reageert sterk op emotionele prikkels. Het ‘moderne brein’ daarentegen, is het deel dat zich bezighoudt met logica, redeneren en bewuste gedachten. Waar traditionele marketing vaak mikt op het logische en rationele denken, gaat neuromarketing een stap verder. Het erkent dat onze impulsieve, emotionele reacties vaak de doorslag geven bij het maken van keuzes. (Consumenten)gedrag ontstaat namelijk grotendeels onbewust of onderbewust in de diepe regionen van ons brein. En als je begrijpt hoe consumenten denken en voelen, ben je als marketeer in staat om campagnes op een dieper, emotioneel niveau te richten en zo te zorgen voor een hogere betrokkenheid en conversie.  Creativiteit in neuromarketing Zoals bij iedere campagne is creativiteit niet slechts een luxe, maar eerder een onmisbaar instrument om op te vallen en een blijvende indruk achter te laten. Maar creativiteit in neuromarketing is weer van een heel ander level. Hierin betekent het niet alleen het ontwerpen van visueel aantrekkelijke advertenties, maar ook het begrijpen van de psychologische triggers die consumenten aanzetten tot actie. Het is de brug tussen wetenschappelijke analyse en emotionele resonantie. Door creativiteit toe te passen in neuromarketingcampagnes, ben je als marketeer in staat een diepere, blijvende connectie met de doelgroep tot stand te brengen. Verschillende neurologische studies, onder andere deze van Nielsen uit 2017, tonen aan dat verhalen die emoties oproepen een krachtige impact hebben op het geheugen en de besluitvorming. Door creatieve storytelling te integreren in neuromarketingstrategieën, kunnen merken niet alleen informatie overbrengen, maar ook een duurzame emotionele band opbouwen. Beeld zegt meer dan duizend woorden Beeldmateriaal is hierin onmisbaar. Beeld heeft de kracht om direct in te werken op het limbisch systeem van de hersenen, dat verantwoordelijk is voor emoties en geheugen. Creatieve visuele elementen zoals kleur, compositie en design, kunnen de perceptie van een merk beïnvloeden en het onderscheiden van de concurrentie. Door te begrijpen welke visuele elementen de motivatie en beloningscentra in de hersenen stimuleren, kunnen marketeers beelden creëren die consumenten aanzetten tot gewenste acties. Of het nu gaat om het stimuleren van aankopen, het vergroten van betrokkenheid of het bevorderen van merkloyaliteit, visuele prikkels spelen een sleutelrol. Eyetracking  Creativiteit in neuromarketing betekent ook de bereidheid om te experimenteren en te innoveren. Door te testen en het effect te meten van het creatieve beeld kun je letterlijk een kijkje nemen in het brein van consumenten en zien wat hen het meeste aanspreekt. Hiervoor kun je verschillende meetmethodes gebruiken, waaronder eyetracking. Door te zien waar de ogen van de kijker naartoe gaan, kun je als marketeer elementen plaatsen op de posities die de meeste aandacht trekken. Maar ook zo ontwerpen dat de juiste elementen de aandacht trekken. Dit leidt tot effectievere advertenties, en zelfs verpakkingen, die de kijker aanspreken op een dieper emotioneel niveau.  Neuromarketing in de praktijk Merken die neuromarketing al succesvol hebben ingezet, zijn onder andere Coca-Cola en Dove. Beide onderzochten de emotionele reacties van consumenten op hun product of campagne. Hierbij werd specifiek gekeken naar de activiteit in de hersenen om de aantrekkelijkheid van de ontwerpen te beoordelen. Dit is belangrijk omdat de consument vaak niet doen of vinden wat ze zeggen.  It is very difficult to distinguish between what a person believes and what they say they believe.  Daniel Kahneman – Psychologist and Nobel Prize winner Economics Voor hun Real Beauty-campagne heeft Dove bijvoorbeeld met behulp van gezichtscodering en huidgeleidingstests gemeten hoe de campagne emoties zoals zelfvertrouwen en positiviteit bij vrouwen opwekten. De campagne was niet alleen sociaal impactvol, maar hierdoor ook commercieel succesvol. Benieuwd of neuromarketing ook voor jouw merk zo succesvol kan zijn? Er is maar één manier om daarachter te komen: het gewoon doen. En omdat je straks natuurlijk wil weten of je inspanningen ook daadwerkelijk effect hebben, volgen hier de belangrijke prestatie-indicatoren (KPI's) die je kunt gebruiken: 1. Emotioneel engagement wordt gemeten via biometrische gegevens zoals hartslag en huidgeleiding. Bijvoorbeeld: een verhoogde hartslag tijdens een bepaald deel van een advertentie kan wijzen op verhoogde emotionele betrokkenheid. 2. Visuele aandacht wordt gemeten via eyetracking om te zien hoe lang een consument naar een advertentie kijkt en naar welke elementen. Als de ogen van de consument langer op het product of de call to action blijven, is dat vaak een positief teken. Tegenwoordig kan dit ook middels AI (artificial intelligence). Zo voorspelt het AI -model waar de visuele aandacht naar uit gaat en visualiseert dit vervolgens middels een heat map. Bij contentmarketingbureau Yune integreren ze deze methodiek vast in hun creaties en designs om de impact van hun werk te vergroten.  3. Conversieratio is het percentage van de doelgroep dat een gewenste actie onderneemt, zoals een aankoop doen of zich abonneren op een nieuwsbrief. Dit kan worden bijgehouden via web analytics-tools. Wij, als taskforce, zijn ervan overtuigd dat neuromarketing waardevolle inzichten biedt die verder gaan dan traditionele marketingmethoden. Hij stelt marketeers in staat om dieper in te gaan op wat consumenten echt beweegt, waardoor er meer gerichte en effectieve campagnes kunnen worden gecreëerd. Welk merk en welke consument wil dat nu niet? . Bronnen en referenties Alsharif, A. H., Salleh, N. Z. M., Abdullah, M., Khraiwish, A., & Ashaari, A. (2023). Neuromarketing Tools Used in the Marketing Mix: A Systematic Literature and Future Research Agenda. SAGE Open, 13(1), 21582440231156563. Alvino, L., Pavone, L., Abhishta, A., & Robben, H. (2020). Picking your brains: Where and how neuroscience tools can enhance marketing research. Frontiers in Neuroscience, 14, 577666. Bagozzi, R. P., Gopinath, M., & Nyer, P. U. (1999). The role of emotions in marketing. Journal of the academy of marketing science, 27(2), 184-206. Bazzani, A., Ravaioli, S., Trieste, L., Faraguna, U., & Turchetti, G. (2020). Is EEG suitable for marketing research? A systematic review. Frontiers in Neuroscience, 14, 594566. Cha, K. C., Suh, M., Kwon, G., Yang, S., & Lee, E. J. (2019). Young consumers’ brain responses to pop music on Youtube. Asia Pacific Journal of Marketing and Logistics, 32(5), 1132–1148. https://doi.org/10.1108/apjml-04-2019-0247 Goto, N., Lim, X. L., Shee, D., Hatano, A., Khong, K. W., Buratto, L. G., Watabe, M., & Schaefer, A. (2019). Can brain waves really tell if a product will be purchased? Inferring consumer preferences from single-item brain potentials. Frontiers in Integrative Neuroscience, 13(2019), 19. https:// doi.org/10.3389/fnint.2019.00019 Jordao, I. L. D. S., Souza, M. T. D., Oliveira, J. H. C. D., & Giraldi, J. D. M. E. (2017). Neuromarketing applied to consumer behaviour: An integrative literature review between 2010 and 2015. International Journal of Business Forecasting and Marketing Intelligence, 3(3), 270-288. https://doi.org/ 10.1504/ijbfmi.2017.10006047 Pozharliev, R., Verbeke, W. J., Van Strien, J. W., & Bagozzi, R. P. (2015). Merely being with you increases my attention to luxury products: Using EEG to understand consumers’ emotional experience with luxury branded products. Journal of Marketing Research, 52(4), 546-558. https://doi.org/10. 1509/jmr.13.0560 Vecchiato, G., Kong, W., Giulio Maglione, A., & Wei, D. (2012). Understanding the impact of TV commercials. IEEE Pulse, 3(3), 42-49. Venkatraman, V., Dimoka, A., Pavlou, P. A., Vo, K., Hampton, W., Bollinger, B., Hershfield, H. E., Ishihara, M., & Winer, R. S. (2015). Predicting advertising success beyond traditional measures: New insights from neurophysiological methods and market response modeling. Journal of Marketing Research, 52(4), 436–452. https://doi.org/10.2139/ssrn.2498095 Zhang, W. K., Jin, J., Wang, A. L., Ma, Q. G., & Yu, H. H. (2019). Consumers’ implicit motivation of purchasing luxury brands: An EEG study. Psychology Research and Behavior Management, 12, 913-929. https://doi.org/10.2147/prbm. S215751

Lees verder