Volgende stap digital markets act gezet

 

De DMA gaat samen met de Digital Services Act (DSA) de Europese interne markt voor online-diensten regelen. De nieuwe wet gaat komen en de komende periode wordt gebruikt om de definitieve tekst van de wet af te ronden.

De volgende stap in het wetgevingsproces van de Digital Market Act (DMA) is gezet; de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement zijn tot een voorlopig akkoord gekomen. Dit betekent dat het vrijwel zeker is dat de nieuwe wet er gaat komen en dat geen grote inhoudelijke veranderingen meer zullen plaatsvinden. De komende periode wordt gebruikt om de definitieve tekst van de wet af te ronden. Daarna zullen de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement nog eenmaal akkoord moeten geven waarna de wet 6 maanden later in werking treedt.  

Wat is de DMA ook alweer?

De DMA gaat samen met de Digital Services Act (DSA) de Europese interne markt voor online-diensten regelen. De DSA zit ook nog in het wetgevingsproces. Waar de DSA van toepassing is op alle online-diensten, is de DMA dat alleen op de zo genoemde ‘poortwachters van het internet’. Poortwachters zijn organisaties die door hun grootte de toegang van andere organisaties tot het internet kunnen beïnvloeden. Hier zullen in ieder geval Amazon, Apple, Alphabet (Google), Meta (voorheen Facebook) en Microsoft onder gaan vallen. Geen enkel Nederlands bedrijf valt (tot nu toe) onder de reikwijdte van de DMA.  

Opvallendste regels

Poortwachters moeten op basis van de DMA de interoperabiliteit van hun diensten gaan bevorderen. Dit betekent bijvoorbeeld concreet dat de messaging-diensten van poortwachters met elkaar en andere organisaties moeten kunnen samenwerken. Een Whatsapp-gebruiker kan hierdoor straks communiceren met een Signal-gebruiker (als Signal dit zou willen). Daarnaast mogen poortwachters hun eigen diensten of producten niet meer voortrekken. Hierdoor kunnen appontwikkelaars bijvoorbeeld niet meer worden gedwongen om het betaalsysteem te gebruiken van de appstore. Tot slot moeten adverteerders gratis toegang krijgen tot de prestatiegegevens van hun advertenties op het platform van een poortwachter.

Eerdere berichtgeving over DMA en de DSA gemist? Eerder gepubliceerde artikelen over de wetten kunnen hier en hier worden teruggevonden.

Gerelateerde artikelen