Aftellen tot de Programmatic Awards met juryvoorzitter Richard Vis
Nu de genomineerden van de Programmatic Awards bekend zijn gemaakt, zijn we razend benieuwd wie op donderdag 15 juni prijzen in ontvangst zullen nemen. In dit interview bespreken we met Richard Vis, voorzitter van de Taskforce Programmatic en hoofdjuryvoorzitter, de verwachtingen voor de uitreiking, de kwaliteit en diversiteit van de inzendingen, de meest opvallende trends en zijn nieuwe rol als juryvoorzitter.
Richard, nu de nominaties bekend zijn, wat zijn jouw verwachtingen voor de uitreiking op 15 juni?
Ik verwacht dat we ook dit jaar weer een mooi evenement gaan neerzetten. In de vier jaar dat ik betrokken ben bij de organisatie van de Programmatic Awards hebben we altijd gezocht naar de juiste balans tussen een informeel samenkomen en een awardshow. Ik denk dat we daar dit jaar een mooie nieuwe stap in hebben gezet. Dat doen we op een nieuwe locatie, het museum STRAAT in Amsterdam, dat gaat volgens mij bijdragen aan de sfeer en ervaring.
Hoeveel inzendingen zijn er binnengekomen?
We hebben dit jaar 57 inzendingen ontvangen. Dit is een lichte groei ten opzichte van de voorgaande jaren. Wat me opvalt is het hoge aantal verschillende inzenders. Totaal zien we 28 verschillende bedrijven die cases hebben ingezonden. Dat laat zien dat we meer dan ooit een divers publiek bedienen. Ook genomineerde talenten werken voor steeds meer verschillende werkgevers. Zo zien we talenten van adverteerders, media-eigenaren en bureaus. In het verleden kregen de Programmatic Awards nog wel eens het verwijt dat het sterk draaide om een kleine groep grote mediabureaus, de huidige inzendingen laten zien dat dit nu zeker niet meer het geval is. Het programmatic landschap is wat dat betreft diverser dan ooit.
Het programmatic landschap is diverser dan ooit.
Als je kijkt naar de inzendingen van dit jaar in tegenstelling tot voorgaande jaren, wat valt je dan het meeste op?
Allereerst vind ik dat de creativiteit en de kwaliteit van de ingezonden cases ieder jaar vooruitgaat. Verder zie ik dat we er als organisatie goed aan hebben gedaan om nieuwe categorieën toe te voegen en dat we meer onderscheid hebben aangebracht binnen de bestaande categorieën. Een aantal jaar geleden werden er met name cases van display-bannercampagnes ingezonden. Toen er een specifieke award werd opgezet voor Digital-Out-of-Home (DOOH) was er zelfs maar één inzending. De afgelopen jaren hebben we dit langzaam zien veranderen. De DOOH-categorie bestaat niet meer, maar dit jaar zijn er wel vier cases ingezonden waar DOOH een rol in speelt.
Zijn er bepaalde inzendingen of aspecten van inzendingen die je dit jaar verrast hebben?
Ik kan natuurlijk nog geen namen noemen, maar er zijn een aantal inzendingen waarbij er sterk gebruik is gemaakt van first-party data, dynamische advertenties, Chat-GPT voor het opstellen van copy en een API-koppeling die automatisch budgetten verschoof van minder presterende mediakanalen naar beter presterende kanalen. Dit soort innovaties is fantastisch om te zien, helemaal omdat het vaak initiatieven van de kleinere bureaus uit de markt zijn.
Hoe kijk je naar de ontwikkelingen binnen Programmatic de komende jaren?
In de samenleving wordt anders gekeken naar de thema’s privacy, duurzaamheid en AI. Ik verwacht dat we dit volgend jaar al gaan terugzien in ons vak. Daarnaast verwacht ik dat we steeds meer verschillende organisaties en talenten gaan verwelkomen binnen onze taskforce.
Zijn dit ook de thema’s waar de Taskforce Programmatic zich het komend jaar mee bezighoudt?
Klopt. Als taskforce hebben we voor dit jaar drie belangrijke onderwerpen op de planning gezet en wel om de volgende redenen:
Measurement: door het wegvallen van third-party cookies is het steeds lastiger om conventionele meetmethodes te gebruiken. Om die reden willen wij kijken hoe we in de toekomst het effect van programmatic campagnes zullen beoordelen en voldoende inzichten kunnen verkrijgen om hierop bij te sturen. AI: de toepassing van AI wordt steeds beter zichtbaar binnen programmatic. Waar algoritmes in veel gevallen al biedingen bepalen, zijn er steeds meer tools die geheel geautomatiseerd uit een breed aantal assets de optimale advertentie samenstellen en bepalen wie er moet worden getarget, op welk moment en tegen welke prijs. Bovendien zijn er al initiatieven die het opzetten van campagnes in de handen leggen van AI, aangestuurd door een chat-interface. Wat deze AI-ontwikkelingen betreft proberen we te duiden wat er gaat gebeuren en welke kansen er liggen voor adverteerders en media-exploitanten. Duurzaamheid: het internet biedt ons veel, maar het heeft ook een flinke carbon footprint. Een onderdeel daarvan zijn advertenties en programmatic technologie. Initiatieven die ons de afgelopen jaren hebben geholpen om de industrie volwassen te maken, hebben vaak niet bijgedragen aan de duurzaamheid van dezelfde industrie. Voorbeelden hiervan zijn het op grote schaal verwerken van data, het gebruik van AI en ook headerbidding. Steeds meer adverteerders willen weten hoeveel hun advertenties bijdragen aan de uitstoot van de industrie en welke methodes dit verminderen. Als industrie, en ook als VIA, moeten we partijen helpen inzicht te krijgen in de milieu-impact van hun activiteiten en de mogelijkheden om bij te sturen. Daarnaast zullen als taskforce helpen door het bieden van richtlijnen en doelstellingen.