Op weg naar een veilig werkklimaat

Een veilig werkklimaat. Het is een onderwerp dat velen in onze industrie bezighoudt. We vinden allemaal dat het belangrijk is. Zowel voor onszelf als voor de ander. Het ongemakkelijke van dit onderwerp is wel dat we veel hierover gesproken hebben de afgelopen maanden omdat er incidenten aan het licht kwamen in de media. Terwijl het een onderwerp is dat al heel lang bestaat. Toch biedt deze serie incidenten een kans om zelf in de spiegel te kijken en te bedenken wat je kunt doen om te zorgen voor een veiliger werkklimaat. En laat ik helder zijn: Ook in een veilig werkklimaat kan er grensoverschrijdend gedrag en seksisme plaatsvinden. Ik ben er echter ook van overtuigd dat er aan elke werkcultuur gewerkt en verbeterd kan worden. Als je als leider continu aandacht besteedt aan het stimuleren van een open, veilige en inclusieve cultuur, dan vergroot je op z’n minst de kans dat er open gesprekken plaatsvinden en dat mensen hun weg naar vertrouwenspersonen weten te vinden als er toch iets gebeurt.

Wat is dan de rol van een branchevereniging? Wij zijn er om iedereen die in de branche actief is, te laten groeien. Als we dat zeggen, dan passen daar ook daden bij. Dat zijn wat ons betreft daden vanuit de leiders in onze industrie en ook wij als branchevereniging kunnen een rol spelen in de verbetering van het werkklimaat in onze branche.

1. LEIDERS, NEEM HET VOORTOUW!

Cultuur wordt gemaakt door mensen. Leiders van de mooie bedrijven die lid zijn bij VIA zijn superbelangrijke cultuurbepalers. Voor hun eigen bedrijven en gezamenlijk voor de hele industrie. Wij juichen het toe als de leiders van onze bedrijven investeren in trainingen en hun organisatie met zorg inrichten. Elk mens heeft blinde vlekken. Daar moet je geregeld naar durven kijken. En als je dat gedaan hebt, dan valt er ongetwijfeld het een en ander aan te scherpen. Hier valt te lezen welke zaken je op kunt pakken. De bestuursleden van de VIA volgen zelf ook trainingen op dit gebied, en gaan vanuit VIA dit onderwerp geregeld onder de aandacht brengen. 

2. VIA STELT VERTROUWENSPERSONEN AAN

Het is voor elk bedrijf belangrijk dat er een onafhankelijke externe vertrouwenspersoon beschikbaar is voor de mensen die bij je werken. We kunnen ons voorstellen dat niet alle bedrijven de route naar deze mensen weten. Daarom werkt de VIA samen met Mores.online en zijn we in gesprek om in de toekomst met twee externe vertrouwenspersonen te gaan werken die exclusief gebruikt kunnen worden door alle bedrijven aangesloten bij VIA

Wij zullen vanuit VIA dit onderwerp geregeld onder de aandacht blijven brengen. Werken aan je bedrijfscultuur en een veilig werkklimaat is niet alleen belangrijk als er excessen plaatsvinden die grote aandacht krijgen in de media. Ze zijn belangrijk als je goed werkgeverschap nastreeft.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events!