Whitepaper: de veranderende rol van de paid search marketeer

Ruimte voor innovatie dankzij SEA automatisering

De afgelopen jaren zijn de mogelijkheden om Search Engine Advertising (SEA)-campagnes te automatiseren exponentieel toegenomen en gaan de ontwikkelingen op het gebied van creatie en toolings razendsnel. Maar wat is precies de impact en het belang van automatisering? Om een beeld te krijgen van de huidige situatie heeft VIA afgelopen jaar een grootschalige enquête uitgezet onder searchspecialisten in Nederland. Hieruit blijkt dat automatisering steeds meer wordt omarmd en steeds minder als een bedreiging wordt gezien. De vrijgekomen tijd wordt op een effectievere manier besteed aan strategische werkzaamheden waardoor er ruimte ontstaat voor innovatie.

Aandacht van de consument

Onderzoek toont aan dat het grotendeel van de ondervraagde kiezen voor advertentiekanalen met de hoogste bereikcijfers. Een strategie waarin ook ruimte is voor nieuwe platformen zoals TikTok. Dit bevestigt dat marketeers niet meer single-minded zijn, maar vooral kijken waar de aandacht van de consument ligt. Voor het monitoren en rapporteren van de resultaten maken vrijwel alle respondenten gebruik van meerdere systemen. Wat opvalt is dat slechts 41 procent gebruikmaakt van third-party-oplossingen. Op het gebied van ingebouwde automatiseringen zijn vooral Smart Bidding, Smart Shopping, Responsive Search Ads en Dynamich Search Ads populair.

Initiatief tot innovatie

“De belangrijkste kans zit erin dat een marketeer zich veel meer met slimme dingen kan gaan bezighouden in plaats van headlines optimaliseren of biedingen bepalen in Excel.”

In tegenstelling tot voorgaande jaren zien searchspecialisten automatisering steeds minder als een bedreiging, maar als een kans tot meer initiatief tot innovatie. Op dit moment worden terugkerende monitoringswerkzaamheden geautomatiseerd en wordt er op het gebied van creatie steeds vaker gewerkt met feeds, Dynamic Search Ads en smart campagnes. De vrijgekomen tijd wordt daardoor op een effectievere manier besteed aan strategische werkzaamheden. Zo ontstaat er ruimte om meer dataoplossingen te implementeren. Dit zorgt voor meer focus op innovatieve werkzaamheden zoals uitbreiding van dataverzameling en activatie.  

The black box

Ondanks dat er steeds meer kansen worden gezien in de toenemende automatisering, heerst er ook ontevredenheid. Searchspecialisten ervaren steeds verdergaande beperkingen in inzichten en controle. Hierdoor is minder goed te zien wat er binnen campagnes gebeurt. Deze zogeheten ‘black box’ zorgt ervoor dat marketeers minder controle kunnen uitoefenen en inzichten niet kunnen gebruiken voor andere marketingvraagstukken. Mede door deze ontwikkeling verwacht 17% van de respondenten dat een baan als online marketeer in de toekomst verdwijnt. 13% van de respondenten verwacht daarentegen dat de rol van online marketeers wel blijft bestaan, maar dat de werkzaamheden verschuiven van operationeel naar tactische en strategische vraagstukken.

De slimme marketeer

Dankzij automatisering kan er meer tijd gestoken worden in analyse en optimalisatie. Het wordt steeds makkelijker om een campagne op te starten, maar het echte onderscheid wordt juist gemaakt door de analyses en strategieën van een slimme marketeer. Om concurrenten voor te blijven en goede resultaten te behalen ontstaat er juist meer vraag naar diepgaande kennis en kunde van experts.

We willen graag de schrijvers van de whitepaper bedanken voor hun werk en kennis. Mark le Noble (Merkle), Nick Oltvoort (Adwise), Wijnand Meijer (TrueClicks), Hein van der Honing (Greenhouse) en Arjen Hoek (Microsoft).

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events!