Wijziging Nederlandse Reclame Code voor verbetering van de handhaving van Europese consumentenregels

Vanwege de Europese richtlijn Modernisering Consumentenbescherming (EU 2019/21612), omgezet in de implementatiewet richtlijn modernisering consumentenbescherming is op 29 maart 2022 de wet aangenomen door de Eerste Kamer.

De nieuwe wet treedt met ingang van 28 mei 2022 in werking. Omdat deze wet en richtlijn gevolgen hebben voor het algemeen deel van de Nederlandse Reclame Code (NRC), in het bijzonder artikel 8 en bijlage 1 NRC, zal dit deel op 28 mei 2022 aangepast moeten zijn.

De richtlijn en de implementatiewet regelen een verbetering van de handhaving van Europese consumentenregels en een aanpassing van de Europese consumentenregels zodat zij beter geschikt zijn voor nieuwe, met name digitale ontwikkelingen.

Concreet houden de belangrijkste inhoudelijke wijzigingen het volgende in:

  • Rangschikking zoekresultaten op website: 1. Wees transparant over de rangschikking na een zoekopdracht (zie art. 8.3 sub d) & 2. Maak duidelijk dat in de rangschikking sprake is van betaalde reclame (zwarte lijst) (zie punt 23 Bijlage 1)
  • Reviews: 1. Informeer over of en hoe is verzekerd dat reviews afkomstig zijn van consumenten die het product daadwerkelijk hebben gekocht/gebruikt (zie art. 8.3 sub e)  & 2. Beweer niet dat het echte klantbeoordelingen zijn terwijl dit niet is onderzocht (zwarte lijst) (zie punt 24 Bijlage I) & 3. Gebruik geen valse reviews (zwarte lijst) (zie punt 25 Bijlage 1)
  • Gepersonaliseerde prijs: Maak kenbaar dat de prijs is gepersonaliseerd (zie art. 8.4 sub i)
  • Prijsvermindering (van/voor): Zorg ervoor dat de van-prijs de laagste prijs is die de afgelopen 30 dagen door adverteerder is toegepast, behoudens de in het Besluit prijsaanduiding producten genoemde uitzonderingen (zie art. 8.6)
  • Online marktplaats: informatie- en transparantieverplichtingen (zie art. 8.7)

Zie de bijlage voor de wijzigingen (geel gemarkeerd) zoals deze worden voorgesteld in artikel 8 en bijlage 1 NRC. Wil je meer achtergrondinformatie? Zie dan in bijlage 2 een uitgebreide notitie met toelichting.

Omdat het hier niet gaat om een wijziging van een bijzondere reclamecode, maar van het algemeen deel van de NRC (dat voor alle branches & media geldt) is er zoveel mogelijk geprobeerd aan te sluiten bij de tekst uit de richtlijn en implementatiewet.

Vragen of opmerkingen graag uiterlijk maandag 2 mei doorgeven info@vianederland.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events!