Ook de Digital Services Act in de afrondende fase

Na de Digital Markets Act (DMA) is nu ook de Digital Services Act (DSA) aangekomen in de afrondende fase van de wetgevingsprocedure. De Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement zijn tot een voorlopig akkoord gekomen. Na het doorlopen van de laatste (voornamelijk) administratieve handelingen treedt de wet waarschijnlijk begin 2024 volledig in werking. De DSA gaat samen met de DMA de Europese interne markt voor online-diensten/platforms (verder) regelen.

De belangrijkste veranderingen voor de advertentiemarkt die de DSA met zich meebrengt op een rij:

Gepersonaliseerde advertenties

Op grond van de DSA is het voor platforms straks niet meer toegestaan om gepersonaliseerde advertenties te tonen aan kinderen jonger dan 18 jaar en mogen advertenties niet meer worden gepersonaliseerd op basis van zogenoemde ‘bijzondere persoonsgegevens’. Bijzondere persoonsgegevens zijn persoonsgegevens die bijvoorbeeld iets zeggen over de politieke opvattingen, religieuze overtuigingen, seksuele voorkeur of gezondheid van een persoon. Als een platformbezoeker bijvoorbeeld aangeeft een bepaalde politieke voorkeur te hebben, mag deze informatie dus niet meer gebruikt worden voor het personaliseren van advertenties. Tot slot moeten platforms meer transparantie gaan verschaffen over de manier waarop advertenties worden gepersonaliseerd.

Toestemming

Daarnaast gaan de regels over de manier waarop toestemming wordt gevraagd door platforms voor bijvoorbeeld het gebruik van cookies veranderen. De toestemmingsknop duidelijker in beeld brengen dan de afwijsknop (“dark patterns”) is straks bijvoorbeeld niet meer toegestaan. Ook mogen platformbezoekers niet herhaaldelijk om toestemming worden gevraagd voor het plaatsen van cookies als zij dit eerder hebben afgewezen. Daar komt bovenop dat als een platformbezoeker geen toestemming geeft voor het gebruik van zijn/haar persoonsgegevens voor gerichte reclame het platform niet ontoegankelijk gemaakt mag worden. Deze regels komen naast de al geldende regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) over toestemming te staan.

Eerdere berichtgeving over DMA en de DSA gemist? Eerder gepubliceerde artikelen over de wetten kunnen hier worden teruggevonden.

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events!