Samenwerking VIA & CMOTalk voor het nieuwe, jaarlijkse marketing onderzoek.

Samenwerking VIA & CMOTalk voor het nieuwe, jaarlijkse marketing onderzoek.

Urgente marketingthema's wetenschappelijk onderzocht

VIA slaat de handen ineen met CMOtalk voor een nieuw, jaarlijks wetenschappelijk onderzoek onder marketingdirecteuren. Het wetenschappelijk onderzoek, genaamd CMOtalk/Pulse, is gebaseerd op de wereldwijd meest urgente marketingthema’s, waaronder innovatiekracht, wendbaarheid en purpose. Hoogleraar Marketing aan Nyenrode Business Universiteit Henry Robben leidt het onderzoek.De samenwerking tussen de twee organisaties heeft als primair doel om te duiden wat deze thema’s betekenen voor de gehele branche en welke rol dienstverleners kunnen spelen om de doelstellingen van marketingdirecteuren te realiseren. Het zal daarom ook niet blijven bij het presenteren van de onderzoeksresultaten. Naast het onderzoek richt het initiatief zich op CMO-bijeenkomsten, papers en trendanalyses.

Strategische marketingthema’s

Het jaarlijks terugkerend onderzoek richt zich op drie vaste marketingthema’s; de innovatiekracht, wendbaarheid en purpose van organisaties. Daarnaast wordt het onderzoek per editie aangevuld met actuele marketinguitdagingen. De eerste betreft personalisatie, aangezien het verdwijnen van 3rd party-cookies uitdagingen geeft voor bereiksopbouw. Kanaalstrategie is de tweede uitdaging, gezien de versnelde mate van digitalisering door de covid-19 pandemie.

Klaas Weima, oprichter van CMOtalk: “Graag leveren we vanuit CMOtalk een relevante bijdrage aan onze topmarketeers community én het vakgebied. Met dit onderzoek willen we niet alleen de trends volgen maar ook helpen maken. En dat kunnen we niet alleen. Daarom zijn we trots dat we samen met de leidende brancheorganisatie en een gerenommeerde universiteit de krachten bundelen om dit initiatief te realiseren.”

 

Wetenschappelijk fundament

CMOtalk/Pulse onderscheidt zich door een gedegen wetenschappelijk fundament. In samenwerking met prof. dr. Henry Robben, hoogleraar marketing aan Nyenrode Business Universiteit, is zorgvuldig literatuuronderzoek gedaan waarbij een selectie is gemaakt uit een aantal bewezen marketingfactoren die van invloed zijn op het succes van organisaties. Dit onderzoek combineert deze factoren en geeft verdieping op de vraag waarom bepaalde bedrijven relatief en financieel beter presenteren dan anderen. Prof. dr. Henry Robben, Hoogleraar Marketing aan Nyenrode Business Universiteit: “Om onderzoek met toegevoegde waarde te doen is het belangrijk om te weten welke vraagstukken CMO's bezighouden. Dit onderzoek vergroot mijn kennis op dat gebied. Bovendien kan ik de uitkomsten gebruiken in colleges en verder onderzoek. Ook krijg ik op de lange termijn een gedegener beeld, dan wanneer je een eenmalig een onderzoek uitvoert.”

Deepdives

Marion Koopman, Voorzitter VIA Nederland: “De CMO is voor veel dienstverleners in onze branche de belangrijkste opdrachtgever. Daarom is het geweldig dat we nu een grondige wetenschappelijke studie in handen hebben waar we inzichten krijgen over de belangrijkste onderwerpen op hun agenda. En daar blijft het niet bij. Via een aantal Deepdive-sessies zullen we samen met onze leden en CMO’s het gesprek aangaan over hoe de industrie nog beter kan helpen om deze doelstellingen te verwezenlijken”.

Gerelateerde artikelen

Understanding the Adoption and Application of AI in Digital Advertising Rapport

In een nieuw rapport uitgebracht door IAB Europe, in samenwerking met Microsoft Advertising, worden cruciale inzichten gedeeld over de snelle adoptie en veelzijdige toepassing van Generative AI in de digitale advertentiesector. Dit rapport, getiteld 'Understanding the Adoption and Application of AI in Digital Advertising', belicht ook de urgente educatieve behoeften binnen deze technologie. Het onderzoek omvatte 146 professionals uit heel Europa, werkzaam in diverse sectoren en markten, waarbij opvalt dat bijna de helft van hen meer dan 10 jaar ervaring heeft binnen de digitale reclame-industrie. In dit rapport ontdek je: Huidige toepassingen: Inzicht in hoe AI momenteel wordt begrepen en ingezet in de digitale reclame. Dagelijks gebruik: Ontdek hoe bedrijven Generative AI integreren in hun dagelijkse werkprocessen, naast traditionele operationele verbeteringen. Toekomstige transformaties: Inzichten in hoe Generative AI de toekomst van het digitale reclamelandschap zal vormgeven. Belangrijkste bevindingen Wijdverbreide adoptie: 91% van de respondenten maakt al gebruik van of experimenteert met Generative AI. Budgetallocatie: 41% van de respondenten heeft specifiek budget gereserveerd voor experimenten met en implementatie van Generative AI. Talentontwikkeling: De helft van de bedrijven stimuleert het ontwikkelen van AI-talent binnen hun teams. Contentontwikkeling: Meer dan twee derde van de bedrijven past Generative AI toe om content te creëren. Creatieve ontwikkeling: De helft van de respondenten gebruikt AI voor het ontwikkelen van creatief materiaal. Educatieve behoeften: Een overweldigende 89% van de respondenten benadrukt de noodzaak voor meer educatieve initiatieven rondom Generative AI. Download rapport

Lees verder

Digital Ad Spend Study 2023

De digital-advertisingbestedingen zijn in 2023 met 5 procent gegroeid. In totaal besteedden adverteerders ruim 3,7 miljard euro aan digitale advertenties. Dat zien we terug in de jaarlijkse Digital Ad Spend Study.

Lees verder

Search Handout AI

Ruim een derde van de marketeers bij bij bureaus maakt weinig tot geen gebruik van ChatGPT. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat ze nog niet volledig begrijpen hoe ze het kunnen benutten. Degenen die ChatGPT wel regelmatig tot vaak in hun werk gebruiken, doen dat voornamelijk voor het genereren van advertenties en assets. Met deze inzichten en praktische toepassingen heeft de taskforce Search dit document voor jou samengesteld. Auteurs: Charissa van Haalem, Dirko Borst, Klaas Schuijt en Denie Geertzen 

Lees verder